KABA

Svjetski dan turizma – 2020. nije bila tako loša – naučila nas je da drugačije promatramo i sebe i sve oko sebe, pa tako i turizam

Svjetski je dan turizma. U Hrvatskoj su najavljena razna događanja s temom “Turizam za uključiv rast” koja podrazumijeva dostupnost i otvorenost putovanja i koristi od turizma svakome. Prema riječima direktora Turističke zajednice Karlovačke županije Željka Fanjka, iza nas je dobra godina, iznad svih očekivanja.

Težak period je iza nas. Ove godine je turizam pokazao svu onu snagu koja, kao jedna grana gospodarstva, pokazuje. Brojke se približavaju onima predpandemijskima, rekordnima iz 2019. godine i pozitivni smo u svakom slučaju, kaže Fanjak.

Pokrenute su i neke nove manifestacije.

Ove smo godine razvili jedan koncept “Walk and …” manifestacija. Imali smo na proljeće i tijekom ljeta Wine&Walk, jučer Walk&Ride koja popularizira konjički turizam. Imali smo Photo Walk u svibnju. Pripremamo još neke, dodaje Fanjak.

Direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić istaknula je da smo puno naučili od prethodnih, pandemijskih godina.

Naravno da se uspoređujemo s onom referentnom i rekordnom 2019. kao da želimo zaboraviti 2020. No, ona nije bila tako loša. Puno nas je naučila. Naučila nas je da drugačije promatramo i sebe i sve oko sebe, pa tako i sam turizam, ističe Burić.

S ponosom je čestitala svima uključenima u turizam Svjetski dan turizma.

Uvijek imamo na umu da su ljudi u središtu svega što mi radimo. Oni grade turistički sektor i čine ga moćnom platformom za rast i uključivanje svih mogućih. Ovaj današnji dan je prilika da im se svima zahvalimo. Zahvaljujući njihovom trudu i radu grad Karlovac danas ima vrlo visoku destinacijsku ocjenu kvalitete, čak 91 posto, zaključuje Burić.