3D prikaz Starog grada Dubovca

Na Starom gradu Dubovcu održana je prezentacija 3D prikaza ove utvrde u sklopu projekta Fortitude. Prezentaciju su organizirali Gradski muzej Karlovac i Grad Karlovac. Ovaj dvogodišnji projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.

Projekt financiran iz Programa INTERREG IPA,  suradnja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, započeo je pred nešto više od godinu dana.

Osnovna ideja je unaprijediti kvalitetu turističke ponude na područjima koja imaju stare utvrde. Zajedno s Gradom Karlovcem u projektu su i Tvrđave kulture Šibenik, Općine Banja Luka, Herceg Novi i Bar. Ukupna vrijednost je više od milijun i 200 tisuća eura, a za Grad Karlovac su osigurana sredstva od oko 200 tisuća eura, ističe voditeljica projekta za Grad Karlovac Marina Grčić.

Prema riječima gradonačelnika Damira Mandića, Stari grad Dubovac je najstarija, ali i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Karlovcu, a cilj je što bolje ju povezati s ostalima, od Aquatike do Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

3d prikaz Starog grada Dubovca u vidu makete puno će značiti za njegovo predstavljanje javnosti. Kako kaže kustos karlovačkog Gradskog muzeja Igor Čulig, upravo je maketa idealna za turističko predstavljanje.

To je idealan alat za turističkog vodiča i za njegov nastup. I sam se bavim turističkim vodstvom i smatram da je maketa idealna za pripovijedanje, ona je scenografija za igraonicu. Mi nemamo ništa protiv i da netko donese svoje male figure i da ih uključi u tu priču o Dubovcu. Dubovac prikazujemo u stanju u kakvom je on danas, a to je stanje dokumentirano već u 17., 18. stoljeću, kaže kustos karlovačkog Gradskog muzeja Igor Čulig.

Autor makete je Srećko Radelić. Prema njegovim riječima, izrada je bila izazovna i kompleksna.

Maketa je rađena u omjeru 1:50, a od materijala je korišteno drvo, plastika, epoksi smola, prešani karton. Posjetiteljima će omogućiti da dobiju jasniju sliku o cjelini utvrde i kako ona izgleda te što sve sadrži, istaknuo je Radelić.