Dani draganića

Svjetski je dan srca – kardiovaskularne bolesti odnose najviše života

Svjetski je dan srca koji se ove godine obilježava pod motom Koristi srce i poveži se srcem. Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem i u svijetu i u Hrvatskoj. Odnose najviše života – čak 18,6 milijuna godišnje. Ovaj dan obilježen je i u Karlovcu.

Vježbom na lutkama, prolazeći scenarijima koji su uobičajeni u praksi hitne medicine, zdravstveni djelatnici odrađuju uobičajenu vježbu koja je nužna za što kvalitetniju pomoć oboljelima.

Pacijenti najčešće traže liječničku pomoć u slučaju nereguliranih krvnih tlakova, povišene vrijednosti šećera u krvi, bolova u prsima i poteškoće s disanjem. U slučaju kardiovaskularnih bolesti treba biti oprezan.

U principu su to bolesti koje nastaju polako, a očituju se kada već postoje ozbiljne komplikacije, u smislu srčanih i moždanih udara ili drugih problema, rekla je Marina Vrbančić, liječnica u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Kako bi spriječili probleme važna je prevencija: Promijeniti životne navike, zdravije se hraniti, prestati puštiti, više se kretati, redovita kontrola te uzimanje propisane terapije u slučaju postojećih kardiovaskularnih bolesti.