Blagoslov obnovljenog Spomen doma blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću

Spomen dom blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću je obnovljen te će ga blagosloviti pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško na svečanoj misi povodom 23. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca u nedjelju, 3. listopada, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću. Radi se o starom župnom dvoru u kojem je kardinal Stepinac boravio u kućnom pritvoru od kraja 1951., pa sve do mučeničke smrti 10. veljače 1960. godine. 

Obnovu Spomen doma blaženog Alojzija Stepinca vodila je tvrtka Organizacija za planiranje i arhitekturu d.o.o. iz Zagreba. Sanacija Spomen doma započela je krajem 2018. izradom potrebne projektne dokumentacije. Za dokumentaciju dobiveno je prethodno odobrenje Ministarstva kulture i medija RH te Uprave za zaštitu kulturne baštine putem Konzervatorskog odjela u Zagrebu. Radovi na etaži potkrovlja započeli su 2019. godine te se ona u potpunosti uređuje s detaljnom i sveobuhvatnom sanacijom krovne konstrukcije. 

U 2020. godini radovi se nastavljaju na etaži kata i prizemlja, gdje je također bilo potrebno provesti znatna konstruktivna ojačanja i sanacije. Spomen dom dobiva oštećenja i u potresima koji su pogodili Zagreb i Banovinu te se ona također saniraju. U 2021. uređuje se i ojačava fasada te se zamjenjuju prozori i vrata, sve s ciljem dobivanjem izgleda Spomen doma s početka 20. stoljeća. 

Na prvome katu Spomen doma nalaze se spomen sobe: radna soba bl. Alojzija Stepinca iz koje se ulazi u njegovu spavaću sobu, zatim soba župnika Josipa Vranekovića te spomen sobe pet časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u Krašiću. U prizemlju je u planu prirediti čitaonicu u kojoj će se moći pronaći izdanja Postulature bl. Alojzija Stepinca te sva izdanja Glasnika bl. Stepinca izdana u posljednjih 30 godina Postulature. U potkrovlju će biti uređen prostor u kojem će biti moguće pogledati dokumentarni film o životu Blaženika.