Predsjednik države Zoran Milanović sudjelovao je u berbi grožđa organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj – “Diplomatskoj berbi”. Predsjednik Milanović bio je domaćin Diplomatske berbe, organizator Grad Jastrebarsko. Šesta Diplomatska berba održana je u vinogradu obitelji Kurtalj na Plešivici. Tradicionalno održavanje Diplomatske berbe nije spriječila ni kiša, ni vjetar, ni hladno vrijeme. Ipak domaćini su sve nepogode pretvorili u simpatičnu priču koja je oduševila sve okupljenje, posebno mnogobrojne diplomate. Tako je predsjednik vijeća Leon Bastašić rekao kako će ovo vjerojatno biti prva diplomatska ledena berba. Gradonačelnik Zvonimir Novosel naglasio je kako svaki brak koji počne s krišom na kraju bude sretan.
Iznimno ponosan što se na njegovom imanju okupilo velik broj diplomata, ali i predsjednik Milanović, domaćin berbe bio bi Drago Kurtalj.Ukazao je kako se njegova obitelj bavi vinogradarstvom i vinarstvom u najstarijoj kući na Plešivici. Usprkos toga slijede i trendove, pa danas proizvode pjenušce tradicionalnom metodom.
Svim okupljenima obratio se i predsjednik Milanović. Iako nije izostala uobičajna dnevna problematika i političke teme, a predsjednik se prisjetio i kardinala Kuharića i Stepinca, no na kraju okrenuo se i vinarima. Poručio im je kako trebaju ostati dosljedni i ustrajati na iznimno vrijednoj vinarskoj tradiciji cijelog kraja.
Svi okupljeni pozvani su iduće godine i na 7. diplomatsku berbu grožđa uz nadu da će vrijeme dopustiti odlazak u vinograde.