Karlovački inovatori na 19. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Na 19. Međunarodnoj izložbi ARCA koja je danas otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, članovi Udruge inovatora Karlovačke županije predstavljaju se sa šest inovacije.

ARCA je hrvatska nacionalna i najveća izložba inovacija, a Udruga inovatora Karlovačke županije na njoj redovito nastupa, rekao je Željko Kovač, predsjednik Udruge. Ove godine izložit ćemo nagrađene inovacije s naše iKA-e – Izložbe inovacija Karlovac koju smo organizirali u rujnu. U kategoriji mladih inovatora predstavit će se učenici i mentori Tehničke škole Karlovac sa svojim „Solarnim automobilom“ dok će student Veleučilišta u Karlovcu Tomislav Tropčić s mentorom Adamom Stančićem izložiti nagrađeni rad „Primjena računalnog vida u mehatronici“. Izložit ćemo i inovacije „Ćelija za robotsko pročišćavanje srha“ Marka Filipovića i Igora Stojkovića iz HS Produkta, „BVM8 – Vibromonitoring kartica“ grupe autora iz Turbocoma, „Tehnologija za robotizirano brušenje akrilnih i kompozitnih proizvoda“ grupe autora iz Aquaestila Plus te „Zračnu pušku s akumulatorom zraka i regulacijskim ventilom za izbacivanje kuglica“ karlovčanina Andrije Horvatina. Inovacije su kvalitetne i krasi ih visoki stupanj inovativnosti što nam daje vjeru da će biti zapažene kako od strane posjetitelja, tako i od strane ocjenjivača, pa se nadamo da ćemo se i s ove ARCE vratiti s medaljama, dodao je Kovač.

ARCA traje od 14. do 16. listopada, a okupit će brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu. Posjet izložbi i bogatim popratnim događajima besplatan je za sve posjetitelje uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera propisanih od Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.