KABA

Još jedan uspješan nastup karlovačkih inovatora na Arci

Podjelom medalja i priznanja najuspješnijim inovatorima, danas je u Zagrebu završila 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021, a među nagrađenima i ovaj puta su članovi Udruge inovatora Karlovačke županije. Od šest izloženih inovacija, pet ih je nagrađeno.

Sigurno da nas takav rezultat veseli i ponosni smo na naše vrijedne inovatore. Potajno smo nadali medaljama, jer smo za ovu ARCU odabrali selekciju zaista vrijednih inovacija, visokog stupnja inovativnosti, posebno onih koje su u primjeni u tvrtkama svojih autora, rekao je predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Željko Kovač.

U konkurenciji oko 160 inovacija iz dvadeset zemalja, Zlatnom medaljom nagrađena je inovacija iz HS Produkta „Ćelija za robotsko pročišćavanje srha“ čiji su autori Marko Filipović i Igor Stojković. Zlatnom medaljom nagrađen je i „BVM8 – Vibromonitoring kartica“ grupe autora iz Turbocoma d.o.o., a vrijednost te inovacije potvrđena je i posebnom nagradom Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora (IFIA). Zlatna medalja osvojena je i u kategoriji mladih inovatora i to za Solarni automobil učenika i njihovih mentora iz Tehničke škole Karlovac, koji je bio i jedan od najatraktivnijih i najposječenijih izložaka na izložbi. Uz tri zlatne, osvojene su i dvije brončane medalje i to za inovaciju grupe autora iz Aquaestila Plus d.o.o., „Tehnologija za robotizirano brušenje akrilnih i kompozitnih proizvoda“ te za rad studenta karlovačkog Veleučilišta Tomislava Tropčića s mentorom Adamom Stančićem, „Primjena računalnog vida u mehatronici“. Bez obzira što nije nagrađena medaljom, dodao je Kovač, i „Zračna puška“ Andrije Horvatina je zbog svoj atraktivnog izgleda imala zapažen nastup.