Volonterski centar Kupa, koji djeluje u sklopu LAG Vallis Colapis prošli tjedan je sudjelovao u promoviranju volonterstva i Erasmusa, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, na prigodnoj godišnjoj proslavi „Dani Erasmusa“. Manifestacija je trajala od 14. – 16. listopada, a priključili su joj se mnoge udruge iz cijele Europe i šire.

Ovogodišnje izdanje manifestacije Dani Erasmusa započeto je video razgovorom s volonterom Matijom, inače osobom koja radi s mladima, a koji je ujedno i tvorac najkreativnijeg Youthpass slogana. Od svih pristiglih slogana iz cijele Europe upravo je njegov izabran na nagradnom natječaju 2019. godine za najkreativniji slogan povodom izdavanja milijunte potvrde Youthpass certifikata!

Svi posjetitelji Facebook stranice Volonterskog centra mogli su uživo pratiti dio atmosfere s treninga iz Španjolske u sklopu KA2 projekta „EMPLAYABILITY“ s temom razvijanja igara za rad s nezaposlenim mladim osobama. Želja im je bila prikazati kako neformalno učenje na jedan zabavan način izgleda na Erasmus treningu, u kojoj se okolini odvija i kako djeluje na mlade ljude.

Za to vrijeme odvijao se i online trening organiziran od strane GaragErasmus Foundation u cilju promoviranja Erasmus+ programa Europske unije i osnaživanja mladih ljudi kako bi postali Erasmus ambasadori i prenosili Erasmus iskustvo u svojoj zajednici.

Na Facebook stranici su također podijelili video priče i iskustva sudionika volontera Erasmus+ razmjena i treniga. Volonteri koji su sudjelovali na razmjeni “Youth Up For Entrepreneurship” u Gruziji i Armeniji po dugoročnom projektu “Cities of YOUth”, a koji u Republici Hrvatskoj provodi LAG Vallis Colapis zajedno s četiri organizacije iz četiri države, odlučili su ispričati svoju kratku Erasmus+ priču te time pridonijeli promoviranju Erasmus+ programa. Osim toga što su posjetili mnoge zemlje, naučili puno toga i susreli se sa novim mladim ljudima i kulturama, Erasmus program Europske unije pružio im je i puno više od toga – jedno novo iskustvo, koje će, kako sami kažu, pamtiti zauvijek!

Da ne bi sve ostalo samo na virtualnom svijetu, u suradnji s Udrugom za mlade Agora uslijedilo je sudjelovanje na Gljivarskoj večeri u Amfiteataru Duga Resa gdje su zajedno pomovirali volonterstvo i Erasmus program. Svi hrabri prisutni koji su sami odlučili odlučili posjetiti štand Volonterskog centra upitani su – Što je za tebe/vas volontiranje? Najzanimljiviji odgovori su nagrađeni.

Zatim je u Prostoru za mlade u Dugoj Resi nastavljena radionica o Erasmus programu, predstavljanje Erasmus+ projekata i osobnih iskustava, a također i prava i obveza volontera te Potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem. Svima zainteresiranima je prenijeto uživo osobno iskustvo sudionika razmjena i treninga, sve u cilju kako bi mladi iz Duge Rese bili upoznati sa Erasmus+ programom Europske unije.

Prezentacijom su obuhvaćena dva najnovija projekta LAG Vallis Colapis:

– “Look Behind the Veil! Training course Croatia” – proveden s ciljem povećanja kompetencija mladih koji rade s mladima u području socijalne uključenosti uvođenjem novog alata – “Cities of YOUth” – dvogodišnji međunarodni projekt na kojem je LAG Vallis Colapis partrer, s ciljem jačanja uloge i uključivanja mladih u razvoj turističke infrastrukture

I za sam kraj, podijeljen je jedan opušteni video – kako to izgleda kad se ekipa sa razmjene nađe na Zoom-u. Šetero mladih prisustvovalo je razmjeni koja se odvijala u Armeniji u kolovozu ove godine te su tako tamo zajedno predstavljali Republiku Hrvatsku. Iako je mnogima to bila prva razmjena, pogotovo još u ovom otežanom COVID vremenu, kao što se moglo vidjeti u videu – istom su bili vrlo zadovoljni! Video je prepun internih šala koje su se razvile na razmjeni, kao i jednog događaja koji tad baš i nije bio šaljiv, no danas jest. Naime, zauzeti otkrivanjem Armenije, očarani svemu čemu su nazočili, skoro su zakasnili na let doma! Ali sve je to dio Erasmus plus priče i avantura, novih prijateljstva, učenja i zabave – priče koju danas, zahvaljujući sudjelovanju na Erasmus+ razmjeni mladih, mogu ispričati svojim prijateljima!