KABA

U Arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole otvoren prvi hotel za pčele u Karlovcu

Hotel za pčele nova je atrakcija za kukce koji obitavaju u Arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole. On oponaša prirodna staništa kukaca za prezimljavanje i razmnožavanje, a samim time omogućava njihov opstanak.

-Ovaj hotel je široke primjene. Ovdje ima različitih vrsta rupa i materijala za različite vrste kukaca. Osim solitarnih pčela, bubamara, uholaža, ona svaka može ovdje pronaći svoje mjesto. Ovisno koje kukce želimo privući, takve hotele gradimo. Postoje specijalizirani hoteli, ali ovo je jedan hotel za širok krug kukaca, kazao je Velimir Bašek, Javna ustanova Međimurska priroda.

Inicijativu postavljanja hotela za kukce pokrenula je udruga Pinklec koja je uspjela realizirati projekt zahvaljujući Javnoj ustanovi Međimurska priroda.

-Ovaj put smo zavirili u rad javne ustanove Međimurske prirode koja postavlja hotele za pčele i druge kukce i to nam se jako dopalo. Smatramo da je to prvi karlovački hotel za pčele, istaknula je Vesna Horvat, Predsjednica Zavičajnog društva Međimuraca Pinklec te nadodala kako divlje pčele vezane za ovaj hotel obitavaju u krugu 250 metara oko njega. Tako se pokazuje potreba za novim hotelom za nekih 300, 500 metara. Ako će se u inicijativu priključiti i drugi građani i institucije, nećemo imati problema s pitanjem opstanka divljih oprašivača. 

Hotel je napravljen u radionici Šumarske škole, a po nacrtu Javne ustanove Međimurska priroda, dok je Zelenilo financiralo njegovu izradu.