Dodjela nagrada za najbolji EU projekt – nagradu za Renew Heat preuzela županica Furdek Hajdin

Renew Heat, projekt Karlovačke županija pobjednik je u kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom poduzetništvu. Renew Heat proglašen je i za uvjerljivog pobjednika u ovome izboru i prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista. U glasovanju je sudjelovalo oko deset tisuća građana, a u konačnici dobio visokih 41 posto glasova.

Četrnaest razvojnih projekata hrvatskih županija za koje su one osigurale sufinanciranje fondova Europske unije ušlo je u završnicu ovogodišnjeg izbora Najbolji EU projekt Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županije, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portala Župan.hr.

Nakon što je prva u Hrvatskoj potaknula razvoj inovativnih modela ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika, Karlovačka županija pokrenula je projekt Renew Heat vrijednosti pet milijuna kuna.

Projekt Renew Heat bavi se korištenjem energije iz biomase koja je jedna od ključnih komponenti energetske tranzicije prema čistim i obnovljivim izvorima energije u Republici Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

RENEW HEAT je projekt  bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ugovoren u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Cilj projekta bilo je pokretanje energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz promicanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, jačanju gospodarstva i čišćem okolišu.

U Karlovačkoj županiji ugrađena je kotlovnica na biomasu u Srednju školu Duga Resa, a dvije kotlovnice nešto manjeg kapaciteta ugrađene su u Bosni i Hercegovini u Kulturni centar Cazin i Sportski centar Cazin. Ukupna vrijednost tih investicija iznosila je 2,9 milijuna kuna.

U ime Karlovačke županije nagradu je preuzela županica Martina Furdek-Hajdin, a prisustvovala je i zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar i pročelnik ureda županice Branko Zoretić.