KABA

Zoran Vakula u Aquatici: “Svijet će vjerojatno živjeti, samo je pitanje hoće li ljudska civilizacija živjeti na njemu”

Povodom petog rođendana Aquatike, u subotu, 23. listopada, poznati meteorolog Zoran Vakula održao je predavanje o klimatskim promjenama simboličnog naziva 5 do 12. Predavač je progovorio o problematici i opasnostima koje slijede ako ne dođe do promjena u ponašanju ljudi.

Zoran Vakula stigao je u Karlovac kako bi potaknuo građane na promišljanje o klimatskim promjenama, ali i podsjetio koji su to koraci koje svaki čovjek može napraviti kako bi donio promjenu.

-Od najobičnije štednje vode. Kad perete navečer ili ujutro zube pustite vode i ona curi i to djeluje na klimatske promjene malim djelom. Koliko vam je grijanje u stanu? 25 ili 26 stupnjeva, a vi ste u kratkim rukavima, je li to normalno usred zime? Nije. Malo smanjiti energiju, manje potrošiti energije, ako je moguće da ta energija ne bude iz fosilnih goriva nego iz obnovljivih izvora, govori Vakula. 

Vakula podsjeća da je upravo odgovornost na svakome građaninu da brine o zemlji, jer je neizvjesna njena budućnost, odnosno budućnost ljudi na njoj.

-Korporacije ne vjerujem da će se smiriti i odjednom prestati uzimati ekstra profit, nisam toliko optimist. Ne znam što slijedi. Scenariji su koje kakvi. Od toga da dolazi do propasti ove civilizacije, a čak ima priča da mi nismo ništa krivi, da bi ovaj svijet išao u ovome smjeru i bez nas, što ja ne vjerujem. S tim se ne slaže većina znanstvenika u svijetu. Većina, njih 90 posto vjeruje da mi djelujemo na svijet koji nas okružuje. Svijet će vjerojatno živjeti, samo je pitanje hoće li ljudska civilizacija živjeti na njemu, zaključuje poznati meteorolog. 

Predavanje je bilo prilagođeno djeci, koju čeka budućnost, te mogućnost stvaranja promjena i dobrih promjena prema očuvanju okoliša.