Na Starom gradu Dubovcu uskoro izložba „Arheologija iz zraka“

Na Starom gradu Dubovcu se u četvrtak, 28. 10. 2021. u 12 sati otvara gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Arheologija iz zraka“. Izložba će posjetiteljima pružiti mogućnost da arheološke lokalitete iz različitih regija Hrvatske dožive iz drugačije perspektive. Glavni fokus izložbe stavljen je na same fotografije, dok su arheološki podaci o lokalitetima svedeni na minimum.

Zračna fotografija i arheologija imaju dugu zajedničku povijest. Već početkom 20. stoljeća iz balona su snimljene prve zračne fotografije i to, Stonehenge-a i Rimskog foruma. Tijekom stoljeća za snimanje zračnih fotografija korištena su različita pomagala poput ljestvi, servisnih vozila i balona.

Zračne fotografije korištene su za prezentaciju i dokumentiranje arheoloških lokaliteta, a s vremenom se razvila i nova grana arheologije, zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti unutar krajolika. Napretkom tehnologije i komercijalizacijom bespilotnih letjelica proces dokumentiranja arheoloških lokaliteta iz zraka postao je lakši i brži.

Autori izložbe „Arheologija iz zraka“ su Jacquelin Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a kustosica gostovanja Iva Alibašić iz Gradskog muzeja Karlovac.

Izložba ostaje otvorena do 6. 2. 2022., a može se razgledati u radnom vremenu Starog grada Dubovca, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.