KABA

Na blagdan Svih svetih prvi put odana počast ubijenim Romima u Uštici

Članovi Saveza Roma u RH ‘KALI SARA’ i Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba su prvi put na blagdan Svih svetih odali počast ubijenim Romima u Drugom svjetskom ratu, na romskom groblju Uštica pokraj Jasenovca. Na ovoj lokaciji identificirana je 21 masovna grobnica u kojoj su pokopane romske žrtve ustaškog režima. Prema popisu žrtava koji se vodi u JU Spomen područje Jasenovac u koncentracijskom logoru Jasenovac ubijeno je najmanje 16.174 pripadnika romske nacionalne manjine, od toga je veliki broj žena i djece.

Uz romsko groblje u Uštici, prošlog ljeta sagrađen je Romski memorijalni centar Uštica i ‘Zid boli’. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi s ostalim posjetiteljima, romima iz Osijeka, Bjelovara i Zagreba, prisjetio se tragične prošlosti i istaknuo važnost izgradnje ovakvog Centra. Memorijalni centar ukupne vrijednosti gotovo 6 milijuna kuna financirala je Vlada RH i Savez roma ‘Kali sara’. Zid boli još je u izgradnji. Bilo je to najmanje što je Hrvatska vlada i Romska zajednica mogla učiniti za Rome, smatra Kajtazi.

Romska zajednica nema institucije, nema svoju državu, jedina država Romskoj zajednici je Republika Hrvatska i to je ono što mi cijelo vrijeme tražimo. Ne želimo da budemo drugi i drugačiji, ne želimo nikakve privilegije nego ono što se daje i drugima. Nije važno je li u pitanju zapošljavanje, stanovanje ili obrazovanje. I dalje postoje određene diskriminacije i predrasude koje Romska zajednica osjeća. Većinsko stanovništvo ne poznaje Romsku zajednicu i zbog toga postoje predrasude i diskriminacija., rekao je Kajtazi.

Kako bi ih svi više upoznali, Romska zajednica u Zagrebu otvara edukativni kulturni centar, a nakon toga i Europski romski kulturni športski centar.

Smatram da je neophodno imati takve objekte kao što smo uspjeli na Filozofskom fakultetu otvoriti studij Romistike. Bez obrazovanja i bez potpore Hrvatske, Romska zajednica ne može očekivati boljitak i nema napretka ako govorimo da su Romi naši građani. Najveća mi je želja da svaki Rom u hrvatskoj i Europi barem jednom u životu dođe i obiđe Romski memorijalni centar kako bismo prenijeli poruku mladim Romima o tome što se dogodilo i kako su stradavali u Drugom svjetskom ratu, najvažnije da se nikad više ne ponovi, kaže Kajtazi ističući kako je pripadnika romske nacionalne manjine koji studiraju sada sve više. Ove godine ih je 50, dok ih je do nedavno bilo tek 12.

U Romskom Memorijalnom centru Uštica u tijeku je izložba Genocid nad Romima u NDH od 1941.-1945. Riječ je o izložbi koja prati stradanje Roma tijekom Drugog svjetskog rata na području današnje Hrvatske.

U četiri ratne godine Romska manjina u NDH je gotovo u potpunosti istrebljena. Statistički podaci pokazuju da 1933. na području tadašnje Banske Hrvatske imamo preko 16 tisuća Roma, a 1948. prema prvom poslije ratnom popisu imamo samo 405 pripadnika romske nacionalne manjine. Izložba tematski pokušava obuhvatiti njihovo stradanje., objasnila je kustosica Sunčica Habus.

Ova izložba u Romskom memorijalnom centru Uštica može se pogledati prema dogovoru, uz prethodnu najavu.