Otkako je 2020. sportsko penjanje postalo olimpijski sport, brojni su se slobodni penjači izdvojili iz matičnih planinarskih klubova i osnovali zasebne penjačke klubove. Takav je bio slučaj sa Sportskim penjačkim klubom Bombina, koji djeluje u bivšoj kotlovnici karlovačke vojarne Luščić.

Pola milijuna kuna za uređenje

Ekipa iz Bombine započela je s radom krajem rujna, a 22. listopada je proslavila završetak radova oko uređenja stijene i rješenja najvećeg problema – nabavke strunjače.

– Vrijednost strunjače je 60 tisuća kuna, dok smo u sve radove utrošili gotovo pola milijuna kuna, zahvaljujući našim sponzorima – kaže Bojan Petrunić, predsjednik kluba.

Djeca najredovitija

Trenutno u klubu dva puta tjedno penje dvadesetak djece i isto toliko odraslih, po za sada, promotivnoj cijeni od 100 kuna za mjesec dana.

– Možete kupiti i dnevnu kartu, po promotivnoj cijeni stoji 20 kuna za djecu i 30 kuna za odrasle. Za sada smo još u početnoj fazi i zbog obaveza imamo termine utorkom i četvrtkom od 19 sati. Od pedesetak odraslih članova tridesetak ih redovito dolazi i penje, dok ostali zbog obaveza dolaze povremeno – kaže Karla Lenuzzi Jakšić, jedna od članica osnivačica i trenerica.

Penjanje kao terapija

– Dok se penjem ne stignem misliti ni na što drugo jer moram paziti gdje stajem i kako se držim. To mi pomaže jer sam koncentriran na sadašnjost i misli mi ne stignu lutati. Osim toga, kad završim neki smjer tu je i metaforično značenje pobjede nad samim sobom – govori uz osmijeh jedan od penjača.

Često se dogodi da penjači odaberu teži smjer od preporučenog. Kad ga savladaju steknu viši stupanj samopouzdanja koji se odražava i u svakodnevnom životu. Svijest o uspjehu na stijeni, prenosi se u poslovni i privatni život pa se lakše svladavaju svakodnevni problemi.

Terapeutsko djelovanje slobodnog penjanja potvrdili su njemački i austrijski psiholozi, koji predlažu terapiju penjanjem kao alternativu i dopunu tradicionalnim razgovornim terapijama. Tome ide u prilog studija provedena 2012. godine, kojom je potvrđeno smanjenje razine depresije kod penjača. Austrijski psihoterapeut i slobodni penjač Alexis Konstantin Zajetz je 2005. godine formirao Institut for Climbing Therapy u Salzburgu. On je trebao održati edukacijski seminar u Zagrebu za voditelje zainteresirane za provođenje ove vrste terapije. Zbog korone je sve odgođeno do iduće godine.

Osjećaj postignuća

Znanstveno je dokazano da ovaj sport, ima terapeutsko djelovanje. Na listi najzdravijih sportova na svijetu magazina Forbes, nalazi se na drugom mjestu. Jednostavno je početi se baviti njime. Većina djece i odraslih vrlo brzo uspijevaju završiti zadani smjer penjanja uz minimalne instrukcije voditelja. Uspjeh donosi osjećaj postignuća i samopouzdanje. Napredni i početnici mogu vježbati jedan pored drugoga na različitim smjerovima, pa je osjećaj socijalizacije i dobre atmosfere stalno prisutan u Bombini. Osmijesi na licima penjača i roditelja koji udobno sjede u kaučima i promatraju djecu kako penju. Četveronožni ljubimci promatraju što se tu događa. Otac obuva penjačke tenisice svojoj djeci i strpljivo ih promatra kako lako penju. Ekipa se presvlači i dogovara kojim će smjerom penjati. Treneri polaznicima pokazuju kako penjati kojim smjerom i ispravljaju pokrete. Smijeh i razgovor odjekuju dvoranom. Sve su ovo slike koje možete vidjeti i čuti u Bombini svakog utorka i četvrtka od 19 sati. Još ste doma?…

 

TEKST I FOTO: Denis Stošić