KABA

Na Veleučilištu u Karlovcu studenti rasturaju u završnim radovima: Električnim romobilom Dejan će lakše do posla

Mnogo je studenata koji se istaknu studirajući na Veleučilištu u Karlovcu, neki kroz teoriju, a neki kroz praktičan rad. Dejan Pošta iz Repaša u Koprivničko-križevačkoj županiji jedan je od njih. Njegov završni rad na diplomskom studiju strojarstva u Karlovcu temeljio se na razvoju električnog romobila, čije nam je posebnosti i opisao:

– Najzamjetniji detalj je što koristi wifi kao upravljački protokol, a nije integriran u romobil. Koristi mobitel kao upravljačku tablu. Nije ovo puno drugačiji romobil kao u trgovinama, puno je zajedničkih komponenta.

Ideja Veleučilišta je da se nađe dobar balans između teorije i praktičnog, stručnog rada što je iznimno važno za kasnije zaposlenje, istaknuo je Dejanov mentor Tihomir Mihalić.

– Među tim studentima po mom mišljenju leže genijalci samo ih treba pronaći i to je naš posao, da ih malo pogurnemo. Naravno, nisu svi kao Dejan da naprave ovako nešto, no to nema veze. Na radu je radila i Josipa Obrovac, studentica koja je zaposlena u Rimcu. Ona je radila mehanički dio romobila, čvrstoću, proračun, konačne elemente dok je Dejan radio na programiranju. Trebao bi nam sada treći student koji bi mogao dizajnirati ovaj romobil da bude oku ugodan. Zato kažem da su na Veleučilištu u Karlovcu potrebne i osobe koje nisu skroz za tehničke stvari ali imaju oko i mogli bi se i na taj način razvijati.

Romobil će Dejanu služiti za opuštene vožnje kada vremenska prognoza to dozvoli, a bit će i od velike koristi da što prije stigne na željenu lokaciju.