Prirodoslovna škola Karlovac dobit će novi inovativni plastenik: Sam regulira prehranu biljaka, vlagu, svjetlost…

U prirodoslovnoj školi karlovac potpisan je još jedan ugovor projekta Regionalnog centra kompetentnosti i to u sektoru poljoprivrede

Prirodoslovna škola Karlovac dobiti će moderni plastenik za uzgajanje povrća, voća i raznog bilja. Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja za sada ne postoji na području Karlovačke županije.

-Što se tiče samog plastenika za hidroponski uzgoj radi se o jednoj potpuno novoj tehnologiji. Riječ je o tehnologiji uzgoja biljaka bez prisustva tla u strogo  kontroliranim uvjetima, gdje govorimo o pametnoj poljoprivredi, poljoprivredi 4.0, istaknuo je Krunoslav Kralj iz Regionalne agencije Karlovačke županije. 

Različite kulture uzgajaju se na podlogama poput kokosovih vlakna ili perlita, a sa strogim kompjuterskim sustavom regulirana je prehrana biljaka.

-U cijelom objektu je kontrolirana klima i svi uvjeti kojima biljka mora biti da bi dala što bolji i što kvalitetniji prinos, dodao je Kralj.  

No plastenik će još pričekati. Za sada je potpisan ugovor o početku gradnje, odnosno svih pripremama koje prethode postavljanju plastenika. Ugovor je vrijedan 619 tisuća kuna, dok je cjelokupan projekt težak oko 2,1 milijun kuna. Radove financira Karlovačka županija, a izvoditi će  ih tvrtka Kolos d.o.o.

-Osim učenika i nastavnika ove škole koji će raditi na novoj tehnologiji i drugačijem načinu proizvodnje bilja u hidroponskom uzgoju, ujedno će škola biti i centar izvrsnosti i inovativnosti za OPG-ove, odnosno za poljoprivrednike u našoj županiji, kazala je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije. 

Učenici će zahvaljujući modernom plasteniku biti konkurentniji na tržištu rada i biti upoznati s najnovijim tehnologijama.

-Puno znači za učenike koji se obrazuju u zanimanjima iz područja poljoprivrede, prije svega za obavljanje praktične nastave te strukovnih predmeta. Naša praktična nastava se svodi na sezonsko odrađivanje tj. mi je u zimskim mjesecima smanjujemo na 50 posto. Kada ćemo dobiti plastenik, dio plastenika će biti ne samo za proizvodnju, nego i za edukaciju, rekao je Nenad Klasan, Ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac. 

Inače, Karlovačka županija, zajedno s Razvojnom agencijom i školama potpisala je ugovore za četiri Centra kompetentnosti.