KABA

Pišem ti… e-mail: Jedno obično priopćenje izazvalo buru u karlovačkoj javnosti, rasplamsalo vatru na relaciji HDZ – SDP, ali i otkrilo razmimoilaženja braniteljskih udruga

Sve je počelo priopćenjem triju braniteljskih udruga koje su rekle što misle o trzavicama na relaciji ministar obrane – predsjednik države. Nije bila stvar u tome što su bezrezervno podržale ministra, nego što je predsjednik jedne od udruga medijima poslao ono što mu je poslao član druge, ali istovremeno gradski vijećnik i tajnik karlovačkog HDZ-a.

Prvi je Miroslav Rade, drugi Tihomir Mamić, no ni jedan nije danas bio raspoložen za izjavu. Rade nam je tek najavio da će njegova udruga poslati novo priopćenje, a Mamić rekao kako je odlučio da do daljnjeg neće davati izjave.

No, on je priopćenjem reagirao nakon što je SDP, također priopćenjem, prozvao HDZ za manipulaciju braniteljskim udrugama. Između ostalog, napisao je da je već na prvi pogled najvećem laiku jasno da su objave u medijskom prostoru notorna laž i konstrukcija s namjerom da se diskreditira HDZ. On je, prije svega hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata i član Udruge ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi koji je sudjelovao u priopćenju utoliko što je s osobne adrese e-pošte kolegi koji je poslao priopćenje medijima, dostavio „mailing-listu“ medijskih redakcija s karlovačkog područja.

Mamić – Malović

– Zaista sam osupnut Vašom političkom nezrelošću kojom ste još jedanput pokazali kakvim političkim potencijalom raspolaže predsjednica karlovačkog SDP-a od koje Vaš proletarijat očekuje da preuzme najodgovornije političke dužnosti u gradu Karlovcu, ili će to ponovno umjesto Vas preuzeti neki novi nezavisni stručnjak, poručio je, između ostalog, Mamić.

Uslijedio je odgovor. Dragica Malović, predsjednica karlovačkog SDP-a, ponovila je stav njihove političke opcije za koji vjeruje kako ga “dijeli tiha većina građana” da “Hrvatska vojska mora biti nadstranačka institucija, ostati čista i pošteđena bilo kakvog stranačkog utjecaja”.

– Isto to vrijedi i za braniteljske udruge, uvučene u sukob između predsjednika Milanovića i ministra obrane Banožića. Ne pristajem na jalovu svađu i pokušaje lokalnih HDZ-ovaca da neargumentiranim optužbama i patetičnim prijetnjama sudom bez ikakve pravne osnove pokušaju prikriti vlastite nesmotrenosti i zamagliti činjenicu da su ih mediji razotkrili u očito uspješnom manipuliranju nekih od braniteljskih udruga. Umjesto tlapnji, ponovno podsjećamo građane Karlovca na „hladne“ činjenice: nisu Udruge branitelja 129. brigade HV-a, Gromova i Tigrova te koje su smislile priopćenje u kojem se napada ne-HDZ-ov predsjednik Republike i brani HDZ-ov ministar obrane, one su ga samo poslale medijima nakon što su ga primile od vijećnika HDZ-a. Svaki dodatni komentar je izlišan, izjavila je Malović.

Neki za priopćenje i ne znaju

Osim političkih razmimoilaženja, priopćenje je otkrilo i ona između udruga. Udruga Specijalne policije Grom jedna je od onih koje nisu potpisali priopćenje kojim staju u obranu ministra Banožića. Predsjednik Udruge Josip Slaćanin kazao nam je da nisu bili u toku događanja i da ne želi komentirati cijelu situaciju.

Nekadašnji zapovjednik 110. brigade Josip Tomašić ispričao nam je da uopće nije upoznat s cijelom situacijom i nije čuo da su pojedine udruge potpisale priopćenje kojim staju na stranu Banožića. Ocijenio je kako je cijela situacija između Milanovića i Banožića “cirkusarija, igrokaz za javnost”, da se branitelji nisu za to borili i kako Hrvatska zbog takvih odnosa i ne napreduje.

Predsjednica Udruge veterana satnije Rebels Ana Kasunić kazala nam je da već dobro poznati mail njihova Udruga nije dobila, ali ovo što se događa u državnom vrhu smatra da nije dobro. Bilo bi dobro da se smire tenzije.

– Udruga, ja osobno, pratimo događanja u vrhu države. Smatramo da se institucije moraju poštivati, da svaki čovjek koji je eksponiran u javnom životu mora uljuđeno ponašati, da komunikacija mora biti na nivou, pogotovo između osoba koje vode državu.  Mi, Udruga veterana  satnije Rebels, ne svrstavamo se ni na jednu stranu zbog toga što smo mi nepolitička organizacija, gledamo samo svoja posla, kako radi Udruga… Želimo biti aktivni na projektima koje mi osmislimo i radimo i nikako ne želimo učestvovati u nekim vanrednim događanjima koja se tiču državnog vrha, kazala nam je Kasunić.

“Ostajemo po strani”

Nagađanja da su od HDZ-a stigle upute za reagiranje na predsjednikove izjave i svrstavanje na ministrovu stranu, nije komentirala.

– Smatram da branitelje ne treba uvlačiti u dnevno-političke obračune pojedinih aktera. To nije dobro. Svaka udruga ima svoje mišljenje. Dozvoljavam da se mišljenje izrazi, ali mi, naša Udruga, ostajemo po strani. Nepristrani ćemo ostati uvijek, poručila je Kasunić.

Ni umirovljeni genaral Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora nije želio komentirati cijelu situaciju. Mišljenja je da i predsjednik i ministar imaju pravo jer se “jedan poziva na Ustav i svoje ovlasti koje nisu neograničene, dok se drugi poziva na hrvatski zakon” i ne želi zauzimati strane. O udrugama i priopćenju nam nije rekao ništa.