KABA

Uspješni inovatori u Karlovcu: Hrvatska mora postati inovativna

U razvijenim zemljama svijeta inovacije su ključne za konkurentnost u globalnom gospodarstvu jer osiguravaju održiv rast i veću zaposlenost. Hrvatska mora postati inovativna, istaknuto je to na predavanju o Inovacijama u Karlovcu, a potkrijepljeno je iskustvima poznatih inovatora kao što su Albert Gajšak, Domagoj i Hrvoje Boljar, Marko Marković, Ivica Mikšić. O važnosti inovacija govorio je Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

– Mi moramo poticati u djeci od najmanje dobi kreativnost, a kasnije i inovativnost. Naši studenti danas ne mogu više očekivati da ih čekaju gotova radna mjesta nakon studija. Oni već tijekom studija moraju razmišljati da budu poduzetnici i kako da otvore vlastitu tvrtku. Potrebno je zakonski omogućiti redovitim studentima da otvaraju tvrtke ali da imaju svoja studentska prava., istaknuo je Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

Domagoj Boljar iz Duge Rese samo je jedan od uspješnih inovatora. Zajedno s bratom Hrvojem osmislio je eko tenisice koje danas uspješno proizvode u Hrvatskoj, 70 posto izvoze i imaju 8 zaposlenih.

– Naš put je stvarno obilježen usponima i padovima kroz dugi niz godina, no tu smo ‘ispekli’ znanje i iskustvo u poduzetništvu. Ipak moramo priznati da poslovanje u Hrvatskoj postaje sve lakše i jednostavnije, da je potpora za ovakve projekte sve veća, i od strane javnosti i kupaca, ali i od strane institucija. Sazreli smo kao društvo u cjelini., rekao je Domagoj Boljar.

Primjer dobre prakse je i uspješni karlovački poduzetnik i inovator Ivica Mikšić koji je predstavio svoju inovaciju Kargo pumpu za iskrcavanje nafte.

– To je pumpa koja iskrcava naftu iz tankera na obalu u spremnike za daljni transport i preradu. Postojale su prije takve pumpe ali drugačijih tehničkih rješenja, većih dimenzija, mnogo su se teže održavale i servisirale., rekao je Ivica Mikšić.

Građevinski inženjer, sudski vještak i strastveni ljubitelj satova Marko Marković osmislio je dizajn sata u obliku karlovačke zvijezde.

– Ideja je da to sljedeće godine zaživi u proizvodnji i prodaji. Ovo je sad priprema za proizvodnju. Prototip je bio izložen na IKA-i I ARCA-i prije dvije godine. Nakon toga smo radili na testiranju na nultim serijama i to je faza pred proizvodnju. Zainteresiranih već ima. Većina dijelova sata se proizvodi u Hrvatskoj. Ovdje se radi o industrijskom dizajnu, tako je i zaštićeno., rekao je Marko Marković.

U razvijenim zemljama svijeta inovacije su ključne za konkurentnost u globalnom gospodarstvu jer osiguravaju održiv rast i veću zaposlenost. Hrvatska mora postati inovativna, smatra predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Miljenko Šimpraga te ističe kako se neće moći postići gospodarski napredak ukoliko nema inovacija. U Hrvatskoj preko 85 posto inovacija osmisle fizičke osobe, dok u razvijenim zemljama svijeta u istom postotku inovacije dolaze iz razvojnih istraživačkih institucija, a samo 15 posto od inovatora.