Osam godina upornog rada rektora Antuna Sente za najveći mozaik u Hrvatskoj

 

Novi sjaj Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu

Najveći crkveni mozaik u Hrvatskoj, izrađen na 120 četvornih metara zida Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, ovoga je tjedna završen. Autor mozaika je zagrebački umjetnik sa splitskom adresom, akademski slikar Josip Botteri Dini. Prvog siječnja ove godine, umjetnik je u rodnom Splitu s još desetak pomoćnika, započeo slagati raznobojna stakalca u plohe od jednog četvornog metra. Svaka ploha sadrži oko 2500 dijelova. Čitav se mozaik sastoji od oko pola milijuna raznobojnih staklenih komadića. Kad je g. Botteri Dini nakon 9 mjeseci završio slaganje 168 ploha, stigao je u Karlovac i tu nastavio s radom. Postavljanje 168 ploha sa staklima na zid svetišta je trajalo dva tjedna. Uslijedilo je šest tjedana čišćenja i korekcije.

– Iako gospodin Botteri Dini ima 78 godina, a njegova braća, koja su mu pomagala, Juraj i Dezi su također u sedamdesetima, svakodnevno su se penjali na 13 metara visoku skelu. Pomagali su im i djelatnici konzervatorskog odjela iz Splita – govori rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, magistar znanosti, monsinjor i župnik Antun Sente mlađi.

Prikaz Isusova rođenja

Mozaik u središnjem dijelu prikazuje rođenje spasitelja svijeta, koje se događa u obitelji Marije i Josipa. Njemu su se došli pokloniti anđeli i mudraci iz čitavog svijeta. Mozaik je ispunjen detaljima, kršćanskih simbola iz vremena kad su doseljeni Hrvati primili kršćanstvo sve do pojave nacionalnog identiteta – šahovnice. Na glagoljici je ispisano ime svetog Josipa. Umjetnik je koristio četiri boje; plavu koja simbolizira nebo i more, žutu koja simbolizira zemlju i crvenu koja je simbol mučeništva. Četvrta, je tzv. Botterijeva ljubičasta boja. Vanjske rubove mozaika omeđuju vitraji, koji s lijeve strane prikazuju svetu obitelj, a s desne svetog Josipa kako je prikazan u zadarskom Misalu iz 8. stoljeća. Autor vitraja je također Josip Botteri Dini.

Ostavština monsinjora Marijana Radanovića i slikara Danijela Butale

Malo je poznato kako je pokojni monsinjor Marijan Radanović ostavio zapise u kojima navodi kako “Svetište ima prekrasne plohe koje će umjetnici oplemeniti i približiti ljudima odnos čovjeka i Boga s naglaskom na život svetog Josipa.”

– To mi je potvrdio pokojni akademski slikar Danijel Butala, koji je osmislio ornamentiku svetišta, detalje na oltaru i krstionici, te oslikao Križni put, govori rektor svetišta Antun Sente i dodaje kako je drugi umjetnik, akademski kipar Ante Starčević izradio kipove Majke Božje i svetog Josipa, a orgulje je izradio Alojzije Jenko. Odabir gospodina Botteri Dinija je bio sasvim logičan s obzirom na njegovu reputaciju i poznata djela na temu sakralne tematike. Posebno je poznat po vitrajima i mozaicima. On je 2014. godine pokazao skicu ideje kako bi izgledao mozaik iznad glavnog oltara. Trebalo nam je osam godina da osiguramo sredstva u čemu nam je najviše pomogao Grad Zagreb, tvrdi Antun Sente.

Neumorni rektor najavljuje nastavak radova sljedeći želju Marijana Radanovića. Tako je za očekivati da će na lijevom i desnom krilu zida iza oltara biti realiziran prikaz života svetog Josipa.

Tekst i foto: Denis Stošić – Fotografika