U Ogulinu proslavljena 30. obljetnica osnutka 143. brigade Hrvatske vojske

Uoči 30. obljetnice osnutka 143. brigade Hrvatske vojske koja je osnovana 13. studenog 1991. Udruga veterana 143. brigade HV-a, koja broji 164 članova, organizirala je okrugli stol u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin na temu Domovinski rat u Ogulinskom kraju.

– Upriličili smo ovaj događaj kako bismo iskazali naš ponos i vjeru u ono što smo napravili prije 30 godina. U Ogulinskom kraju smo tih dana prije 30 godina osjetili određenu netrpeljivost s druge strane, tamo prema Plaškome i samim time smo sebe izorganizirali s ciljem obrane naših života i kuća na ovom prostoru. Brigada je bila raspoređena od Kamenice pa sve do vrha Kapele koja je bila crta bojišnice. Od 1991. do 1993. smo s vlastitim snagama održavali taj prostor, a dalje smo bili pojačani drugim formacijama kako bismo vratili naše prostore u slobodu, rekao je Milan Poljak, predsjednik Udruge veterana 143. brigade HV-a.

143. brigada je imala 4,500 vojnika, okosnicu su činili Ogulinci, a u određenim trenucima su bili pojačani snagama s područja Crikvenice i Vinodolskog, Rijeke i Zagreba. Ukupno je poginulo 86 pripadnika ove brigade.

Ivica Puškarić bio je na osiguranju u Carevu polju. Tamo su štitili općinu Josipdol kako ne bi iz pravca Plaškog naišli četnici, kaže nam Puškarić koji je u vodu imao 28 ljudi, a sveukupno ih je bilo 109.

– Imali smo dovoljno pušaka, podijeljeni smo u dva voda i uspjeli obraniti taj dio, istaknuo je Puškarić.

Miko Kolić, pukovnik HV u miru prisjetio se kako je to bilo na današnji dan prije 30 godina:

– Navečer je došla dojava da Saborsko pada, svi smo se iznenadili, bilo je jako tužno i bolno. Ja sam osobno išao u selo Lipice po izbjeglice koji su izašli prvi iz Saborskog. Naša je postrojba organizirala prijevoz za njih do Ogulina. Osobno smo primali i vojnike u đački dom u Ogulin, nahranili ih kako bi mogli nastaviti dalje.

Sve što se događalo tada, obrana grada, operativni sigurnosni poslovi bili su pali na leđa policije rekao je Ante Ujević, sadašnji predsjednik županijskog suda u Karlovcu, a u ratno vrijeme prvi zapovjednik Policijske postaje Ogulin.

– Bila su to teška vremena, olovna… na koje smo svi ponosni, rekao je Ante Ujević.

– Vrlo teški trenuci Domovinskog rata, sjećanja se vežu za pad Saborskog a nakon toga mobilizaciju i obranu ovog kraja, prije svega okolice grada Ogulina i samog Ogulina. Tek formiranjem brigade je bila uspostavljena prava obrana, rekao je General-pukovnik Mate Pađen, zapovjednik 143. brigade u Domovinskom ratu.