KABA

VOMP HV-a Karlovac obilježio 30. godišnjicu osnivanja

Veterani oklopno mehanizirane postrojbe HV-a Karlovac obilježili su 30. godišnjicu osnivanja Oklopno mehaniziranog bataljuna 4. Operativne zone HV Karlovac. Položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika ‘Četiri rijeke’ na Trgu hrvatskih branitelja u Karlovcu.

15. studenog 1991. godine donešena je zapovijed o ustroju Oklopno mehaniziranog bataljuna 4. Operativne zone HV Karlovac. Više o formiranju bataljuna prije 30 godina ispričao nam je zamjenik predsjednika VOMP-a Karlovac Željko Pavlić.

– Formiranje tog bataljuna bio je rezultat zahtjeva veće borbene potpore na karlovačkom ratištu, od Šišljavića, Duge Rese i šire. Mi smo bili potpora braniteljima 110., 129. i 137. brigade. Bili smo značajna i velika vatrena moć koja je sprječavala neprijatelja da razmišlja o nekakvim probojima, a s druge strane smo bili velika psihološka pomoć braniteljima i ulijevali smo im nekakvu sigurnost. I prije tog 15.11. tenkovi su bili u Karlovcu, ali u jednoj manjoj formaciji u oklopno mehaniziranoj satniji koja je bila dio 110. brigade. Dobar dio nas je već bio tamo, a ovo je bio samo jedan rast i razvoj oklopa u Karlovcu jer smo dobili tenkove iz varaždinskog korpusa koji je bio preuzet u to vrijeme, rekao je Pavlić.

Kroz bataljun je prošlo oko 250 ljudi, a raspolagali su s 30-ak tenkova.

– Ponosni smo na tu ulogu koja nam se pružila u borbi za slobodu Domovine. Mi smo imali sreću da smo to ostavarili. To je bio san mnogih, no nisu svi imali sreću to doživjeti i ostvariti., kaže Željko Pavlić.

U udruzi Veterana oklopno mehanizirane postrojbe HV-a Karlovac sada je stotinjak članova, nekolicina njih zapalila je svijeće i položila vijence za poginule i preminule suborce, te su prisustvovali svetoj misi za njih u Crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Mahičnom.