KABA

Covid mjere za ugostitelje više ne vrijede, stiže smanjenje prireza i poreza

Do kraja listopada ove godine vrijedile su mjere oslobađanja od zakupnine javnih površina, najamnine za prostore koji su u vlasništvu grada i oslobađanje od komunalne naknade. Na što je do sada prošle godine utrošeno milijun i 300 tisuća kuna, a ove godine sto tisuća kuna manje rekao je gradonačelnik Mandić.

– Samo za ugostiteljske mjere gradski proračun je u 2020. i 2021. ostao uskraćen za 2,5 milijuna kuna i ta sredstva su u konačnici ostala našim ugostiteljima. Naravno da oni nisu mogli uprihodit ta sredstva. Jedna od mjera koju smo mi prvi u Hrvatskoj uveli je proširenje javnih površina za 50 posto (od postojeće terase) koja je bila besplatna. Mi smo se tu vodili logikom da je to ustvari epidemiološka mjera koja je omogućavala da posjetitelji nisu na uskom prostoru., rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Mjere se više neće produživati, svi ugostiteljski objekti su već od studenog izjednačeni sa svim ostalim gospodarskim subjektima.

– Što se tiče budućeg vremena, vidjet ćemo. Mi idemo opet u neko vrijeme neizvjesnosti, analizirat ćemo sve to skupa i na temelju toga donositi odluke. Sve smo mjere i ranije donosili svaka tri mjeseca u dogovoru s cehom ugostitelja, podsjetio je Mandić.

Iako prestaju mjere podrške ugostiteljima, u 2022. godini ih očekuje smanjenje poreza na potrošnju alkoholnih i gaziranih pića.

Najviša dopuštena zakonska razina je tri posto, mi smo odlučili to smanjiti za jedan posto, tako da će u 2022. godini to iznositi dva posto. Vjerujem da će ugostiteljima promjena za gradski proračun, a to je smanjenje prireza s 12 na 9 posto omogućiti malo lakše poslovanje, pogotovo u onom djelu gdje se taj prirez plaća na primanje djelatnika, želim da taj novac preusmjere na plaće svojih zaposlenika., rekao je Mandić.