KABA

Počela selekcija budućih taekwondo olimpijaca u Zagrebu

„U Parizu ćemo biti još uspješniji“ – riječi su to izbornika i trenera seniorske Hrvatske taekwondo reprezentacije izrečene prije nepunih mjesec dana u Hotelu Westin kod potpisivanja ugovora o produžetku angažmana za Hrvatski taekwondo savez. Da Tomas misli ozbiljno, dokaz je prvo okupljanje seniorske reprezentacije u proširenom sastavu ovog vikenda u Zagrebu.

Plan za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Ovog vikenda u Zagrebu okupilo se ukupno 15 seniorki i 15 seniora koji čine prošireni sastav seniorske taekwondo reprezentacije Hrvatske koji su svojim dosadašnjim plasmanima na velikim natjecanjima zaslužili poziv izbornika i trenera Tonija Tomasa. Koliki je potencijal među mladim sportašima govore 23 medalje koje su osvojili na seniorskom europskom i svjetskom prvenstvu te Olimpijskim igrama.

Među okupljenima bili su osvajači medalja sa zadnjih Olimpijskih igara u Tokiju Matea Jelić i Toni Kanaet koji moraju ponovno proći kroz kvalifikacijski ciklus u narednom periodu.

Imamo manje vremena i moramo se prilagoditi

Izbornik Tomas ističe kako su pripreme za plasman na OI u Parizu specifične i da je nužno prilagodit im se na optimalan način zbog skraćenog vremena, tj. olimpijskog ciklusa od svega 3 godine.

„Ovo okupljanje seniorske reprezentacije ima više ciljeva. Najprije želimo vidjeti koga imamo na raspolaganju i tko se odazvao poslanom pozivu matičnim klubovima. Također, želimo upoznati same sportaše s planom koji smo napravili za period koji je pred nama. Svi pozvani sportaši imaju jednake šanse za nastup na OI. Idemo korak po korak, a iduća velika natjecanja su svjetsko i europsko seniorsko prvenstvo u travnju i svibnju iduće godine.“ – ističe Tomas

Svi imaju jednake šanse

Predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo naglasio je kako svi okupljeni sportaši imaju jednake šanse za svoje mjesto za seniorskoj reprezentaciji, a time i nastup na najvećim natjecanjima. S ponosom je istaknuo da je ovo generacija sportaša koja obećava velik rezultat, možda i povijesni, koji bi mogao nadmašiti čudo iz Tokija kada je Hrvatska osvojila žensko zlato i mušku broncu.

Spremna sam podijeliti svoje znanje i iskustvo s mlađima

Zlatna olimpijka Matea Jelić naglasila je da je jedva dočekala ponovno stati na tatami i započeti novi olimpijski put gdje je prije svega nekoliko mjeseci bila na samome vrhu. Veseli je činjenica da je dosta seniora koji su po prvi puta pozvani na trening reprezentacije, a imali su odlične rezultate na svjetskoj sceni kao juniori. Na njihovom putu uspjeha spremna im je pomoći svojim znanjem i iskustvom. Ponovila je da je atmosfera odlična i poticajna osobito nakon činjenice da Toni Tomas ostaje izbornik i u narednom periodu, a uz njegovo znanje, motivaciju i vjeru u sportaše, uspjeh niti u Parizu neće izostati.