Županijski proračun u ’22 veći od 1,2 milijarde kuna – Furdek Hajdin: Razvojan je i socijalan

Razvojan i socijalan.

Takvim je županica Martina Furdek Hajdin ocijenila planirani županijski proračun za iduću godinu, što će se pred vijećnicima naći u petak.

Iznosi 1,2 milijarde kuna, no u njemu su, uz županijski, proračuni županijskih korisnika, njih 54 – škola, bolnica, domova zdravlja…

Od ukupnog iznosa, izvorna županijska sredstva su nešto više od 200 milijuna kuna, a 55 posto tog novca planirano je za razvojne projekte. Sve kako bi se ostvarila tri osnovna cilja: razvoj ruralnih područja, stvaranje radnih mjesta i povećanje kvalitete života, te održivi razvoj.

– Rezultat ovog rada želimo da se najviše ocrtava kroz demografske brojke, budući da smo svjesni činjenice da problem demografije nije samo problem Karlovačke županije, već i cijele države. Ono što želimo je da svaki građanin, posebno mladi ljudi u Karlovačkoj županiji pod boljim okolnostima mogu stvoriti svoj stan ili kuću koja će postati njihov dom i mjesto u kojem će formirati svoju obitelj. Radna mjesta i gospodarstvo je ono što sve to može omogućiti, napomenula je Furdek Hajdin.

Karlovačka županija trenutno, po riječima pročelnice Marie Stojković, nije kreditno zadužena što će biti dodatni generator kod povlačenja EU sredstava u narednom razdoblju. A planiranih projekata je puno: od ulaganja u gospodarstvo i poljoprivredu, pripreme dokumentacije za Regionalni distributivni centar za voće, povrće i industrijsko bilje u Cetingradu i Mljekaru i klaonicu u Krnjaku, do otvorenja Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu.

Brine se i o najmlađim i najstarijim stanovnicima Karlovačke županije, a za potrebe ovih potonjih će, prvi put, biti predviđen milijun kuna.

– Ocijenit ćemo gdje će biti potrebe pa pomoći u standardu ustanova ili pojedinačnim slučajevima, izjavila je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Što je sve u proračunu i na što se troši javni novac, građani mogu pronaći u vodiču što ga je tiskala Karlovačka županija.