KABA

Imenovanje ravnatelja ŽUC-a i danas tema županijskog Aktualca – Furdek Hajdin: U tijeku su izvidi za utvrđivanje počinjenja kaznenog djela i to je sve što mogu reći

Traju izvidi vezani za imenovanje Darka Bebića ravnateljem Županijske uprave za ceste Karlovac.

Izjavila je to županica Martina Furdek Hajdin (HDZ) na današnjem Aktualcu Županijske skupštine, odgovarajući na pitanja Dubravka Golubića (Možemo!) i Ivane Salopek Šumonja o Upravnom odboru, ravnatelju i imenovanju Darka Bebića ravnateljem ŽUC-a.

– Zašto niste smijenili Upravni odbor koji je imenovao kandidata koji nema uvjeta, pitao je Golubić.

Salopek Šumonja, pak, je zanimalo je li Državni inspektorat proveo provjere u ŽUC-u i je li bilo kakvih postupaka.

– Iz medija smo doznali da se zainteresiralo Državno odvjetništvo u Karlovcu. Da li je išta poduzeto, da li vi imate saznanja? Obzirom da je prijedlog za ravnatelja donijelo Upravno vijeće, a Vi ste imenovali 3 od 5 članova, smatrate li se odgovornom za navedeni slučaj, pitala je.

Odgovarajući im oboma, Furdek Hajdin je kazala da izvidi traju, te da više od toga ne smije i ne želi govoriti. A svatko snosi odgovornost za svoje postupke.

– Mogu reći da jesu u tijeku izvidi za utvrđenje počinjenja kaznenog djela; svi znate da su izvidi tajni i da nisu imamo obvezu ne komentirati činjenicu da se utvrđuje kazneno djelo. U samu Karlovačku županiji došla su 2 upita u jedan vezan za dostavu akata Županijske skupštine, a jedan uz imenovanje Upravnog vijeća. Ja u ovom trenutku nemam nikakvih spoznaja da je Upravno vijeće donijelo neispravnu odluku i da ravnatelj ne zadovoljava uvjete natječaja koji su bili postavljeni niti po pitanju stručne spreme, niti po pitanju radnog iskustva.
I to je sve što u ovom trenutku mogu, želim i smijem komentirati. Da li imam osjećaj odgovornosti. Pitali ste me za smjenu Upravnog vijeća. Kao što vidite model moga rada je da sam od 33 pitanja delegirala 30, tako mogu reći da u županijskom sustavu, osim osam upravnih odjela koje imamo u Županiji, imamo u nadležnosti i 54 institucije, većim dijelom su to javne ustanove, jednim dijelom trgovačka društva. Ustanove imaju upravna vijeća, trgovačka društva nadzorne odbore, imenuje ih župan, u određenom dijelu i sama Skupština, i oni svi imaju mandat i odgovornost da svoj posao rade najbolje što mogu. Za to, naravno, snašaju odgovornost;i za ono dobro i za ono što nije dobro učinjeno, zaključila je Furdek Hajdin.