Koronavirus, smrtnost, cijepljenje, testiranje… na Županijskoj skupštini, Golubić izračunao koliko svi gube čekajući u izolaciji testiranje

Ogromna smrtnost od posljedica koronavirusa, cijepljenje, testiranje u Karlovačkoj županiji… zanimali su danas vijećnike Županijske skupštine.

– Po smrtnosti od koronavirusa samo je jedna županija gora od nas, navela je Vlatka Krizmanić iz Možemo i primjetila da se  dugo čeka i na testiranje.

Složio se s njom i Dubravko Golubić iz iste stranke, napomenuvši da dani provedeni u izolaciji zbog čekanja rezultata PCR testiranja su trošak gospodarstvu, HZZO-u koji plaća bolovanja, svima.

– Ako je 7.108 kuna prosječna plaća, znači da je 323 kune neto dnevnica . Ako je svaki bio 4 dana u samoizolaciji čekajući da dođe na testiranje, to su 1292 kune, ako je 10 ljudi dnevno samo zbog kasnog testiranja, to je 12.920 dnevno, odnosno 284.300 kune mjesečno.
Zašto ZZJZ nije na adekavatan način organizirao testiranje građane i jesu li svjesni kakve gubitke stvaraju gospodarstvu zbog ovog testiranja, zanimalo je Golubića.

Željko Štajcer pitao je gdje smo u usporedbi s drugim županijama po cijepljenju te pozvao sve  koji još nisu da se cijepe, a odgovarajući im, dožupanica Vesna Hajsan Dolinar podsjetila je što je sve napravljeno od početka pandemije. Kazala je i da se jedino kod nas svaki dan obavljaju testiranja u svim domovima zdravlja, te Hitnoj i ljekarnama.

–  Ljudski život ne može se procijeniti nikakvim novcima. Apeliram: ljudi, dajmo se cijepiti! Da to opterećenje na zdravstveni sustav bude manje; gotovo dvije godine su angažirani, iscrpljeni su,  rekla je Hajsan Dolinar.

Navela je da je 62 posto stanovništva cijepljeno prvom dozom, a interes za cijepljenje pojačan posljednja 2-3 tjedna.