KABA

Đuroković: Radovi na Sustavu obrane od poplava na Logorištu i Maloj Švarči završeni, u tijeku na Brzoj cesti, a slijede Rečica i Selce

Projekt „Sustav zaštite od poplava karlovačko – sisačkog područja“ proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Dio građana Karlovca siguran je već ove jeseni, odnosno zime, dok će cijeli grad biti siguran od poplava tek kroz pet godina. Projekt je to koji građani Karlovca čekaju desetljećima. Radovi dobro napreduju, a najugroženiji građani sigurni su od eventualnih kiša i topljenja snijega koji tek trebaju doći. Među njih spadaju stanovnici Logorišta i Male Švarče. Tamo su radovi na Sustavu obrane od poplava završeni.

-Taj dio grada više nema nikakvih problema po pitanju eventualne ugroze od Mrežnice i Korane u neko buduće vrijeme, no želimo pružiti sigurnost građanima na ukupno području grada Karlovca, kazao je  Zoran Đuroković, Generalni direktor Hrvatskih voda. 

U tijeku su ugovoreni radovi na dijelu brze ceste na Turnju, a uskoro će radna zona postati Selce i Rečica.

-Izvode se radovi na području tzv. Brze ceste. Više od 70 posto radova je izvedeno. Ako uzmemo da smo Logorište završili s 50-ak milijuna kuna toliki je trošak i na nasipu Brze ceste, tako da je u direktnoj realizaciji 100 milijuna kuna i to u visokoj fazi dovršenosti, istaknuo je Đurković te dodao kako su ugovorili radove na području Selca i Rečice.

Ti radovi provode se u tri etape a vrijednost radova je 125 milijuna kuna. Da cijeli grad bude siguran od poplava trebat će milijardu i 70 milijuna kuna. Predviđa se kako će sustav omogućiti stoljetnu sigurnost građana Karlovca.

-Treba reći da očekujemo da će većina tog novca doći iz Europske unije. Radovi se mogu sufinancirati u iznosu od 85 posto. Upravo ovih dana očekujemo da ide odluka Vlade RH o prihvaćanju tog projekta, rekao je Đuroković. 

Sredstva koja su Hrvatske vode do sada uložila, a riječ je o 540 milijuna kuna, će se moći povratiti, nakon što financiranje projekta padne na EU. Đuroković je istaknuo kako je zadovoljna tijekom radova i dobrom suradnjom sa svim dionicima na projektu.

-Vidi se realizacija na terenu, to je najbitnije. To je rezultat dobre koordinacije kako našeg resornog ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Karlovačke županije, Grada Karlovca pa i Hrvatskih voda. Mi smo zajedno rješavali imovinsko pravne odnose, borili se da dođemo do dokumentacije i ishođenja potrebnih dozvola – sve to rezultiralo je da se po Karlovcu  gradi, zaključio je Đurković.