Smanjenje prireza – iz Možemo! kažu “to je populistička mjera; ako želite zaokret ukinite prirez!”

Smanjenje stope prireza s 12 na 9 posto te poreza na potrošnju, o čemu će više biti riječi na sjednici karlovačkog Gradskog vijeća u četvrtak, umanjit će prihode gradskog proračuna za oko 4,4 milijuna kuna. U Grada kažu da taj iznos planiraju supstituirati još većom racionalizacijom u poslovanju gradskog sustava. Što se tiče smanjenje stope poreza na potrošnju, prema podacima iz 2019., prihodi Grada će se smanjiti za oko 60 tisuća kuna, što je iznos koji će ostati ugostiteljima koji su najviše pogođeni pandemijom. Odluka će vrijediti od 1. siječnja 2022. godine.

MOŽEMO! – to je populistička mjera

Vlasta Lendler Adamec iz Možemo! Karlovac smanjenje prireza i poreza na potrošnju smatra populističkom mjerom i predlaže ozbiljan zaokret ukidanjem prireza. Iz oporbe ističu da nedostaju financijski pokazatelji, odnosno da nedostaju pokazatelji na koji će se način namaknuti sredstva u proračunu te da nedostaje analiza koliko će navedeno smanjenje pridonijeti razvoju poduzetništva.

 

„PROCJENU UČINKA NIJE MOGUĆE KVANTIFICIRATI I PROCIJENITI“

Gradska pročelnica za financije Lidija Malović kaže da, nažalost, procjenu učinka smanjenja prireza i poreza na potrošnju za gospodarstvo nije moguće kvantificirati i procijeniti. Smanjenje prireza utjecat će na povećanje plaća zaposlenih koji plaćaju porez i prirez te će u jednoj mjeri smanjiti pritisak na poslodavce za povećanjem bruto plaća. U segmentu ugostiteljstva, smanjenje poreza na potrošnju, smanjit će troškove poslovanja ugostitelja.

Budući da nemamo pokazatelja o ukupnim troškovima poslovanja ugostitelja u gradu Karlovcu, nije niti moguće izračunati kakvu će uštedu u postotku donijeti ugostiteljima, kaže pročelnica Malović.