KABA

Sedam gradskih tvrtki dobiva nove nadzorne odbore – predložili ih HDZ, DP, HSLS i mjesna samouprava, Mandić: Skrivenih namjera nije bilo

Skrivenih namjera nije bilo, ali oporba je to shvatila kao element političke borbe.

Izjavio je to gradonačelnik Damir Mandić na pressici uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se naći i imenovanje članova nadzornih odbora u sedam tvrtki kojima je vlasnik ili suvlasnik Grad Karlovac.

Prvi put članove su predlagala vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, te političke stranake koje imaju svoje predstavnike u Gradskom vijeću. Ne sve, oporbene u tome nisu htjele sudjelovati pa su, potvrdio je Mandić, prijedlozi stigli od klubova HDZ-a, DP-a i HSLS-a, Možemo i SDP su odbili.

– S naše strane bio je otvoren, iskren poziv, bez ikakvih skriveih namjera ili ne znam što. Oporba je to shvatila kao još jedan element političke borbe, OK, tako smo i prihvatili. U prijedlogu od GČ i MO postoje i osobe koje su bile na listama nekih oporbenih stranaka. Nastojali smo, s jedne strane, zadovoljiti element da NO prati rad trgovačkog društva i, s druge, da to bude otvorena priča, rekao je Mandić.

O pristiglim prijedlozima odlučivao je Odbor za izbor i imenovanje i od 78 predloženih imena, prihvatio 38. Sutra takav prijedlog trebaju potvrditi gradski vijećnici, a onda ga prihvatiti skupština društva spomenutih 7 tvrki – gradonačelnik. Ovakav način sastavljanja nadzornih odbora gradskih tvrtki, po Mandiću, bio je korak naprijed za sve. Korak dalje je preuzimanje odgovornosti.

– Kad govorimo o politici, činjenica je da je lakše biti u oporbi nego na vlasti. Mi na vlasti, naravno, nemamo pravo micati se od odgovornosti i mislim da je ovo bio trenutak da, kad se već svi pozivamo na odgovornost prema građanima, svi sudjelujemo na toj razini odgovornosti. I DP, HSLS, ljudi u NO… svi imaju točno propisanu razinu odgovornosti. Tako da nekako očekujem da ćemo i dalje imati situaciju da je odgovornost samo na vlasti i OK, to je to,  zaključio je.

Vijeće sutra i o nadzornim odborima i o ostalim točkama neće raspravljati uživo već na online sjednici. Ako vas zanima kako odlučuju naši predstavnici – pogledajte na YouTube kanalu Grada Karlovca.