KABA

Bogat Advent kod franjevaca: Ponuda samostanskih delicija, humanitarna akcija i obilazak samostana

Karlovački franjevci ove su godine pripremili bogatu proslavu Adventa. U atriju samostana pripremili su Advent u malom. Nude lijepo okićen prostor, foto kutke, ponudu adventskih slastica i pića, ali i sasvim konkretnih jela.

-Nudimo svašta. Od slanih jela sarmu i kobasice, a od slatkih keksići s lavandom, sa sirom, raspucance, buhtle, vafle, fratule, kuhano fratarsko vino i kuhani čaj za imunitet. Paleta je stvarno velika, rekla nam je Ružica Smiljanić, voditeljica Caritasa u Župi Presvetog Trojstva, koja dodaje kako od svega ipak najbolje prolazi klasika – kuhano vino i fritule.

No, svi ovi proizvodi i ugodno druženje imaju i plemenitiju svrhu. Za vrijeme Došašća želi se pomoći najpotrebitijim župljanima, kako bi barem Božić dočekali nešto bezbrižnije. Tako je organizirana akcija “Pojedi dobro jelo i učini dobro djelo”.

-Mi imamo negdje od 50 do 60 obitelji kojima pomažemo svake godine. Nabavljamo im drva, električne aparate te hranu. S prikupljenim sredstvima nabavit ćemo ono što im je hitno potrebno, naglasila je voditeljica Caritasa.

Advent kod franjevaca otvoren je svakog vikenda od 16 do 20 sati, a dobrodošli su svi posjetitelji. Franjevci nude i druge aktivnosti.

-U sklopu Adventa omogućili smo posjet našem samostanu. Tako posjetitelji imaju priliku posjetiti našu samostansku, srednjovjekovnu kuhinju, samostansku apoteku, blagavaonicu, prošetati dijelom hodnika i u klaustru osjetiti tu jednu tišinu o kojoj mi stalno pričamo, istaknuo je fra. Krunoslav Albert, župnik Župe Presvetog Trojstva.

Franjevci su i ove subotu organizirali paljenje adventske svijeće. Ovoga puta drugu svijeću su zapalili mali karlovački izviđači.