KABA

U OŠ Turanj učenici se razvijaju u STEM znanju- knjižnicu pretvorili u tehnološki laboratorij

Izvannastavni program Makerspace veseli i učenike i učitelje

– Zadovoljstvo mi je predstaviti novu aktivnost u našoj školi koja se provodi od početka školske godine. Svjesni smo velike potrebe za stručnjacima iz STEM područja i današnje obrazovanje ne bi smjelo biti samo memoriranje golih činjenica, podataka, već cilj našeg obrazovanja treba biti stvaranje kreativnog mišljenja kod djece, stvaranje interesa kod djece, mogućnosti procjenjivanja različitih informacija i mogućnost donošenja rješenja problema. Praktični rad je jedan od najboljih oblika učenja, rekla je ravnateljica OŠ Turanj Snježana Žunac.

Makerspace program obuhvaća mnogo toga, od aplikacija za kontroliranje senzora, snimanje i obrada videa, objekt iz 3-D pisača, vlastoručno napravljen robot i slično. Ovaj program provodi se u knjižnici škole. Iako je prostor malen, nekako se snalaze. Makerspace je izvannastavni program koji vodi knjižničar Filip Ramić.

– Željeli smo obogatiti sadržaj koji knjižnica nudi, ne želimo se držati samo humanističkih znanosti već je dobro da imamo i STEM područje. Ne vole svi učenici čitanje, neki vole praktični rad. Zasad ovo ide i više nego dobro. Konkretno sad radimo na mikroračunalima i mikrokontrolerima pomoću kojih pokrećemo različite senzore za različita mjerenja. Ovdje kraj mene je već gotov projekt koji se sastoji od automatskog navodnjavanja biljke. Pomoću senzora očitavamo koja je količina vlage unutar posude, senzor javlja je li vrijeme da se pusti voda ili ne, ispričao je Ramić.

U projektu sudjeluje osam učenika 7. i 8. razreda, svi su oni došli na preporuku svojih učitelja, a uvjet je da budu odlični učenici.

Luka Pavletić iz 7. razreda objasnio nam je potanko kako projekt funkcionira i kaže kako njemu to nije uopće komplicirano. Njegov kolega Ivano Kosturić objasnio nam je programski dio projekta te kaže kako mu je ovaj projekt super zanimljiv, jednostavno voli se baviti tehnologijom.

Nakon ovog projekta slijede novi projekti s novim senzorima koje treba isprobati. Novi korak je spajanje senzora s wifi tehnologijom. Nakon toga se planiraju fokusirati na radijske frekvencije. Očitavanje senzora pomoću tih frekvencija omogućit će im da izađu u vanjski prostor škole i mjere temperaturu i vlažnost. U planu je napraviti malu meteorološku stanicu.