KABA

Novi soj koronavirusa omicron u Hrvatskoj potvrđen kod dva pacijenta

Na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, Bernard Kaić i voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak potvrdili su kako je novi soj koronavirusa omicron u Hrvatskoj potvrđen kod dva pacijenta.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak istaknuo je kako je omikron soj u vrlo kratko vrijeme otkriven u još nekim zemljama svijeta, a Hrvatska je prva koja je među zemljama EU poduzela mjere vezane uz omikron.  Voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak kazala je kako je brzom analizom ustanovljeno da je soj najbliži i najsličniji sojevima omikrona koji su dokazani u Bocvani.

Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti dr. Bernard Kaić istaknuo je kako su kontakti oboljelih brzo detektirani.

-Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor kod to dvoje oboljelih, s obzirom na to da nisu imali nikakva putovanja izvan Hrvatske, međutim velika je mogućnost da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno dva dana prije početka simptoma. Postoji mogućnost da su neki od sudionika skupa zaraženi, ali i da je netko od njih bio izvor. Svi kontakti poslani su na testiranje, danas ih je bilo 13. Među sudionicima skupa bilo je i stranaca, države iz kojih dolaze su obaviještene o njihovoj izloženosti. Svi koji su nazočili skupu, kao i obiteljski kontakti oboljelih su pod zdravstvenim nadzorom i u karanteni.