KABA

Učenici MIOŠ-a uspješno odradili praksu u inozemstvu, neki bi se i vratili

Uspješno su završili praksu u Njemačkoj i Portugalu

Učenici Mješovito industrijsko-obrtničke škole uspješno su završili praksu u Njemačkoj i Portugalu. S nama su podijelili iskustva koja su stekli i planove za budućnost.

Učenici iz MIOŠ-a, njih 34, uspješno su završili praksu u inozemstvu. Dvije profesorice pratile su 12 učenika frizera, četiri učenika keramičara i dva učenika montera suhe gradnje na praksu u Frankfurt. Šest učenika pekara, mesara i autolakirera bili su na stručnoj praksi u Nordhausenu, dok je grupa od 10 učenika građevinskih i arhitektonskih tehničara bila u Bragu u Portugalu.

Ružica Brcković i Ema Vrbanić odradile su pekarsku praksu u Njemačkoj. Stečeno znanje kažu primijenit će radeći u Domovini. Dorijan Klizić je u Njemačkoj radio mesarske poslove, a više mu se sviđa kaže hrvatski način obrade mesa, laganiji je tempo i preciznije se radi. Tamo su dvije svinje koristili samo za paštetu i kobasice.

Rad u inozemstvu je pak bolji za Vanju Jurišića Bordeliusa i Luku Milanovića koji su radili autolakirerske poslove. Svoju budućnost stoga ne vide u Hrvatskoj jer su uvjeti rada, organizacija posla u Njemačkoj za njih bolji. Kažu nam kako je sve uredno, alata je na pretek i ugodno je raditi.

Učenik Leon Matko je u Frankfurtu radio kao keramičar i oduševio se uvjetima rada. Kaže da je naučio stvari koje nije imao priliku naučiti u Hrvatskoj, a po završetku školovanja mislio je otići u Njemačku jer se tamo, kaže nam, kvalitetnije radi.

Način rada u arhitekturi i građevini u Portugalu i u Hrvatskoj se razlikuje i to je zanimljivo, no to ne znači da će odseliti u inozemstvo, no i ta opcija ostaje otvorena, kažu nam praktikanti Dorijan Mavrović i Luka Vučetić.

U posljednjih 12 godina praksu u inozemstvu do sada je odradilo 147 učenika u pratnji 37 profesora. Vrijednost ovog europskog, Erasmus+ projekta je 86 tisuća eura.