Karlovac, prvi u zemlji, dobio vodomjere na daljinsko očitanje – za sad 178, ali plan je da svi u gradu budu takvi

Četiri zgrade i 8 ulaza u Karlovcu imat će bolju kontrolu potrošnje vode zahvaljujući ugrađenih 178 vodomjera na daljinsko očitanje.
Pilot je to projekt u Hrvatskoj, za koji bi njegovi autori voljeli da postane standard, a priželjkuje ga i karlovački ViK i Grad, no kada će svi vodomjeri u Karlovcu biti zamijenjeni ovakvima, još se ne može najaviti.

Rečeno je to na današnjoj pressici u Vodovodu i kanalizaciji, na kojoj je direktorica Katarina Malenica kazala da ovakvi vodomjeri, osim potrošačima, donose korist i tvrtki.

– Prednosti ovog sustava su brzina očitanja i točnost podataka; ne treba na terenu očitavati, već se podaci prenose direktno u sustav i na taj način je vidljiva potrošnja. Sustav omogućava praćenje potrošnje u realnom vremenu, čime se može otkriti i prekomjerna potrošnja, dakle kvarovi i curenje na internim instalacijama korisnika. Smatramo da u budućnosti treba težiti ugradnji vodomjera na daljinsko očitanje; time se postiže i racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, kontrola očitanja i smanjenje gubitaka vode u sustavu, rekla je Malenica.

Ako se potrošnja očitava jednom mjesečno, primjetio je Vladimir Špišić iz Končar INEM-a, malo toga se može napraviti. Kada se to čini svakih 15 minuta, situacija je potpuno drugačija.

– Kajnjim korisnicima omogućujemo da dobiju informacije o tome da li je došlo do puknuća cijevi, prekomjerne potrošnje, a iz tog sustava se može dobiti i informacija o našem vlastitom ponašanju; primjerice, jesmo li polovicom mjeseca već prešli prosječnu potrošnju. Dobivaju se podaci s kojima ViK može ući u analizu gubitaka, pojasnio je Špišić i dodao da su podaci su pouzdaniji, sigurni, ne može doći do greške, ne može se dogoditi da se fizički ne može doći do šahtova i očitati stanje jer je, primjerice, vodomjer pod vodom.

Ovakvo očitanje vodomjera dio je projekta SenzoriKA koji je Karlovcu već donio neka pametna rješenja. Tomislav Marić iz Odašiljača i veza napomenuo je da se 42 posto gubitaka u mreži energenata događa u zgradarstvu.

– Bitno je da se kroz ovakav sustav potrošnja prati u stvarnom i realnom vremenu, a gubici se saniraju onda kad se dese,  ne kad dobijete mjesečni račun. Znači, da možemo intervenirati i da svi budu zadovoljniji. Intencija EU je da se gubici u mreži smanje, a jedno od ovakvih rješenja upravo to omogućuje, rekao je Marić.

Rješenje su stvorili u Končaru i OiV-u, i to Karlovčani, a u skladu je s onim za što se EU zalaže. Upravo europska sredstva za ovaj i ovakve projekte priželjkuje gradonačelnik Damir Mandić jer to će onda značiti manje troškove za Grad, ViK, građane. Ugradnja ovih vodomjera stajala je 195.000 kuna.

– Po onome što smo do sad odradili, možda je i bolje da pričekamo koju godinu, ali da sredstva povučemo izvana, smanjimo trošak koji će se reflektirati na cijenu koju ViK naplaćuje od građana. Mislimo da će se za to sredstva pojaviti, rekao je Mandić.

Danas je objavljeno kako je Karlovac u finalu izbora smart citya, gradova s pametnim rješenjima, a i to, po Mandiću, pokazuje da smo na dobrom tragu.