KABA

Kolegij županice u Žakanju i Ribniku – o stanju na tržištu rada, školstvu, demografiji, komunalnim temama…

U Općinama Žakanje i Ribnik razgovaralo se o stanju na tržištu rada i usklađenosti sa obrazovnim sustavom na kolegiju županice Martina Furdek Hajdin sa suradnicima. Najavljeni su javni pozivi i natječaji koji se očekuju u narednom razdoblju u sektoru školstva, gospodarstva te zdravstva i socijalne skrbi. Tijekom 2022. godine očekuje se da će sve prijave biti online popunjavanjem e-obrazaca. Do kraja godine će na javno savjetovanje biti pušteni program za gospodarstvo, program za turizam i program ravnomjernog razvitka. Razgovaralo se o statusu predmeta državne imovine i akata za gradnju, dosadašnjim i budućim aktivnostima županijske uprave za ceste te aktivnostima koje provodi županijska razvojna agencija.

Neki od prioriteta Općine Žakanje su proširenje Dječjeg vrtića obzirom na naznake da će trenutni kapacitet vrtića sa dvije skupine biti premali, a proširenjem bi se omogućilo otvaranje dodatne vrtićke skupine. Općina Žakanje nalazi se među 10 najboljih općina u Hrvatskoj po odvojenom recikliranju otpada. Jedan od najkonkretnijih projekata na području Općine Žakanje i Općine Ribnik je rekonstrukcija državne ceste 6. Do lipnja 2022. godine očekuje se završetak projektne dokumentacije. Vezano uz izgradnju brze ceste od GP Jurovski Brod do čvora Novigrad, predložene su dvije varijante trase brze ceste te će u naredno vrijeme biti prezentirane javnosti.

Općina Ribnik najmanja je općina u Karlovačkoj županiji te prema najnovijem popisu stanovnika bilježi tek 374 stanovnika. Dobar odaziv na festivalu “Via Ribnik” potaknuo je Općinu Ribnik da se orijentira na turističku ponudu koju Ribnička kulturna baština pruža. U tom smjeru Općina ima brojne planove. Buđenje industrijske zone, demografski oporavak i modenizacija postojeće infrastrukture samo su neki od elemenata na kojima Općina Ribnik kontinuirano radi. 

Nakon kolegija, županica Martina Furdek Hajdin sa zamjenicom Vesnom Hajsan Dolinar i načelnikom Općine Žakanje Danijelom Jurkašem posjetila je izložbu Učeničke zadruge “Breznik” u Osnovnoj školi Žakanje. Učenici u sklopu Zadruge bave se šivanjem maskica i lutaka, krojenjem, izradom privjesaka od drveta i epoxy smole te izrađuju keramičko posuđe. 

omicron