Dani draganića

Grad pristao: Sufinancirat će smještaj karlovačkih mališana i u obrtima za čuvanje djece – počinje već od siječnja

Grad Karlovac sufinancirat će smještaj karlovačkih mališana i u obrtima za čuvanje djece, i to već od siječnja.

Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku gradonačelnika i predstavnika Građanske inicijative Rokaj. Sastanak je bio zatvoren za javnost, a Grad je o njemu izvijestio priopćenjem.

U njemu stoji:

Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić jučer se sastao s predstavnicima Građanske inicijative “ROKAJ – Roditelji Karlovca jednaki”. Kako je poznato, Inicijativa roditelja pokrenula je javnu akciju kojom žele da Grad Karlovac pomogne u troškovima boravka djece u obrtima za čuvanje djece, čiji roditelji plaćaju puno veću ekonomsku cijenu nego što to iznosi smještaj djeteta u „gradskom“ vrtiću.
Na jučerašnjim sastanku, roditelji su iznijeli poteškoće s kojima se susreću i različitim razlozima zbog kojih nisu u mogućnosti smjestiti svoju djecu u „gradske“ vrtiće.
I sa strane stručnih službi grada roditelji su upoznati s dosadašnjom iznimno proaktivnom politikom i ulaganjima u povećanje smještaja u karlovačke dječje vrtiće te skorašnjim pokretanjem izgradnje još dva nova vrtića, u Rečici i Luščiću, koja bi trebala zadovoljiti sve trenutne potrebe karlovačkih roditelja.
Dotad, dogovoreno je jučer, Grad Karlovac pomoći će roditeljima sufinanciranjem troškova smještaja djece u privatnim obrtima za čuvanje djece. Na obostrano zadovoljstvo Grada i Inicijative usuglašeno je da će Grad Karlovac sufinancirati 600 kuna po djetetu mjesečno, što je 30 % cijene smještaja, narednih godinu dana, za što će iz proračuna biti izdvojeno 324 tisuće kuna za ukupno 45 karlovačke djece.
Također je dogovoreno da će se do jeseni i novih upisa u vrtiće precizno definirati uvjeti po kojima se može ostvariti ovakvo sufinanciranje, kako bi prednost imale obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena, a nisu ostvarila pravo na upis djeteta u vrtiću.
Sufinanciranje smještaja u obrtima za smještaj djece kreće već od siječnja iduće godine.
Ovo rješenje u skladu je i sa zahtjevom Kluba vijećnika MOŽEMO koji su, amandmanom na prijedlog proračuna za 2022. godinu, također predložili da se financijski pomogne roditeljima koji plaćaju smještaj djece u obrtima za čuvanje djece.