KABA

Sanitetski prijevoz djece u Hrvatskoj mogao bi postati sigurniji zahvaljujući karlovačkom Dignitasu – inicijativu poduprla pravobraniteljica, MUP, Dom zdravlja…

Sanitetski prijevoz djece u Hrvatskoj ubuduće bi mogao postati sigurniji zahvaljujući karlovačkoj udruzi Dignitas.

Inicijativu da se zakonskim izmjenama u vozilima sanitetskog prijevoza mališani ubuduće prevoze u autosjedalicama, Dignitas je pokrenuo nakon što je jedna karlovačka beba, koja iz epidemioloških razloga nije imala nemedicinsku pratnju u vozilu sanitetskog prijevoza, u listopadu prevežena u naručju.

Da se izmjenama zakona osigura veća sigurnost djece, po riječima predsjednice Udruge Marine Novaković Matanić, predložili su pravobraniteljici za djecu.

– Reagirala je vrlo brzo i naše preporuke, ali i neke svoje dodatne, uputila Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu unutarnjih poslova, od kojeg je tražila i stručno mišljenje, ispričala je Novaković Matanić.

Najprije je pozitivan odgovor Dignitasu stigao od MUP-a, a potom i od Doma zdravlja Karlovac, sve kako bi se u prometu bolje zaštitila djeca koja se prevoze sanitetskim i sličnim vozilima, odnosno, spriječile potencijalne nesreće.

– Sada, zapravo, nema ili su to iznimke, da postoje sjedalice u sanitetskom prijevozu i prilikom prijevoza djece, naročito onih najmanjih, od beba do 6, 7 godina, uopće se ne koriste te autosjedalice, odnosno, i nema ih. Smatramo da ne trebaju svi timovi u županijama ili gradovima  imati u vozilima autosjedalice, ali bar jedna bi trebala biti osigurana. Nije to tako velik trošak, pogotovo jer se radi o sigurnosti djece, kazala je Novaković Matanić.

Dodala je da Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas očekuje pozitivan odgovor i Ministarstva zdravstva, nakon čega bi predložene zakonske izmjene mogle u proceduru.