Dani draganića

Građanska inicijativa CGO Babina Gora prijavila OLAF-u: Prijavili smo USKOK-u, poskoku… nisu napravili ništa, možda hoće organi koji ne gube spise po ladicama

Namjera nam je spriječiti glupost i zato smo prijavili cijeli slučaj Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora OLAF-u, Europskom uredu za borbu protiv prijevara.

Kazali su to na današnjoj pressici članovi Građanske inicijative Žarko Kotur i Nikola Vuljanić, koji već godinama upozoravaju na, po njihovom mišljenju, nepravilnosti i nezakonitosti oko budućeg Centra na Babinoj Gori.
Sve je, od samog početka, kaže Vuljanić, napravljeno grbavo.

– A poslovica kaže: što se grbavo rodi, neće se vremenom popraviti. Lokacija je loša, zbog 1001 razloga: zaliha pitke vode, mjesta itd. Ali sve skupa je napravljeno – nisam siguran da li namjerno nezakonito ili zbog gluposti i nesposobnosti nezakonito. Tu sam u dilemi, ali možda je to dobra kombinacija nesposobnosti i nekakvih kriminalnih namjera, izjavio je Vuljanić.

Neshvatlljivo mu je da 10 i više godina županijski Kodos funkcionira, a da nije, ocjenjuje, ništa napravio.
– Šest ljudi je tamo zaposleno, topli obrok imaju, sv. Nikolu, božićnicu… sve što već imaju, a napravilo se nije čak ni ovo nezakonito što su planirali napraviti. Troši se ili će se trošiti EU novac i to na konto nezakonitih pretpostavki: Studije utjecaja na okoliš koja je napravljena ofrlje jednim sramotnim ispitivanjem jarkom od metar duljine i metar dubine na vrh brda, i sve poslije nje isto tako. Napravljena je studija izvodljivosti, radili su je stručnjaci iz Grčke!? Čast Grcima, ali nisu tu najbolji, ispričao je Vuljanić.

Ako ništa ne napravi OLAF, Građanska inicijativa ide dalje

Sagrađena je cesta iz sredstava Fonda za ruralni razvoj, nastavio je Vuljanić, ali ne do sela, nego do budućeg Centra koji još ne funkcionira. Zbog svega toga, nakon obraćanja svim našim institucijama, otišli su na europsku adresu.

– Odlučili smo obratiti se organima progona EU jer ovi naši – a svima smo se obratili od USKOK-a, poskoka, riđovke i dr – nisu ništa napravili. Možda će organi koji ne gube spise po ladicama nešto napraviti. Ako ne naprave, ići ćemo dalje: obavijestit ćemo sve EU parlamentarce, jednostavno ćemo obavijestiti ljude da se događa svinjarija koja se ne bi smjela događati u civiliziranoj zemlji. Rečenica jedne čelnice, rukovoditeljice tih poslova: “Ja to moram napraviti, i ja negdje moram”, nije opravdanje za takav posao. Svi moramo negdje dobiti plaću, ali ne na račun svojih susjeda i zdravlje svojih susjeda jer od toga na Babinoj Gori nikad neće biti pametan centar jer su promašili sve rokove, jer tehnologija po kojoj su to htjeli napraviti više ne funkcionira i to bi, eventualno, moglo biti lijepo, novo smetlište. I mislim da je to plan ovih nesposobnih i kriminalnih planera zbrinjavanja otpada u Karlovcu, rekao je Vuljanić.

Tko će to sve platiti?

Prijavu OLAF-u su podnijeli prije 10-ak dana, a nedavno doznali i da u izvješću o geološkim i hidrogeološkim istražnim radovima na Babinoj Gori iz 2006. nije baš, blago rečeno, sve sasvim točno. Žarko Kotur bio je s jednim od urednika tog izvješća.

– Bio sam s g. Dragičevićem i rekao je da to nije napisao, da mu ne pada na pamet da tako nešto ni u snu nije napisao. Zaključak nije napisao ni potpisao, samo izvješće je, ali je tražio da se naprave dodatna istraživanja, što po zakonu mora biti. No, nisu napravljena; direktorica Kodosa je tako odgovorila vijećniku Biraču. Kapacitet Centra je smanjen, postrojenje i ostalo ostalo  je isto, ali predviđena cijena od 180 milijuna kuna otišla gore. Poništene su dvije javne nabave, bile su kazne, neće ni ova treća proći jer tko će dodati još 100 milijuna kuna da se to gore napravi? Pitam tko će to platiti? Mi, porezni obveznici plaćamo kazne za nekakav nemar i nerad, zaključio je Kotur.