KABA

Karlovački vrelovod do kraja ’23 obnovljen, bez puknuća i hladnih stanova – spreman za geotermalnu energiju i nove korisnike

Za dvije godine u Karlovcu će biti obnovljen vrelovod, a Gradska toplana svojim korisnicima omogućiti sigurniju isporuku toplinske energije zahvaljujući projektu Revitalizacije vrelovodne mreže vrijednom čak 133,8 milijuna kuna. Od toga su 103,5 milijuna bespovratna iz EU fondova.

No, do kraja 2023., najavio je na današnjem predstavljanju projekta direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar. čeka nas puno posla.

– Najveći dio projekta je obnova vrelovoda, 3/4 će biti zamijenjene, ali bitan dio je i modernizacija toplinskih podstanica u kojima će se svi primarni dijelovi unaprijediti pa biti povezani u centralni sustav koji će biti u Gradskoj toplani i gdje ćemo moći kontrolirati cijelu situaciju u realnom vremenu, uočavati probleme, pametno upravljati i na taj način dodatno imati modernu uslugu, najavio je Klobučar.

Neće se nakon obnove vrelovoda događati situacije kojima svjedočimo posljednjih godina – puknuća, kvarovi, hladni stanovi.

– Neće biti ni blizu usporedivo s ovim danas. Koliko sam se informirao od kolega koji imaju ovakve kombinacije vrelovoda, nešto se uvijek dogodi, ali to je zanemarivo prema ovome danas, da, kao što je bilo na početku sezone, imate ispad od čak jednog dana u cjelosti, rekao je Klobučar.

Rekonstrukcija vrelovoda preduvjet je za sljedeći korak: prelazak na obnovljive izvore energije, u karlovačkom slučaju ponajprije onu geotermalnu. To će dati i mogućnost širenja centralnog sustava grijanja u gradu, odnosno i Karlovčanima koji sad nisu Toplanini korisnici, da to postanu. Za deset godina očekuje se njih 20 – 30 posto više.

Neće to biti brzo, za godinu ili dvije, ali za 10-ak godina grijanje u Karlovcu bismo trebali imati sasvim drugačije od sadašnjeg.

– Čini mi se da je ovo nova prilika za Toplanu. Vrelovodi ovog stanja i starosti definitivo nisu garantirali budućnost. EU  i Europska komisija centralnim toplinskim sustavima daje posebnu važnost i ovo je ključan projekt i za Toplanu i Grad i 8.000 obitelji koje se griju putem Toplane. Ono što nas čeka je element obnovljivih izvora energije, a naš cilj je geoterma, da toplu vodu iz okolice Karlovca dovedemo u Toplanu i da se onda grad grije na taj način. Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme imati i obnovljene vrelovode, ali i grijanje grada potpuno zelenom energijom, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Grad i Toplana, po njegovim riječima sami, bez EU sufinanciranja ne bi mogli iznaći potrebna sredstva za ovaj projekt, a taj EU udio Irena Rožić Qeta iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, napomenula je da je ovo vrlo važan projekt.

– Velik trud smo svi zajedno uložili i možemo biti zadovoljni i s pozitivnim pogledom naprijed očekivati ostvarenje rezultata ovog projekta, kazala je, pojasnivši da su ovako visok postotak sufinanciranja uspjeli dogovoriti u pregovorima s EK.

omicron