KABA

Plaća pomoćnih radnika veće od onih diplomiranih inženjera – bazen u BIH je prazan, Slovenija nema radne snage

Nekada se gospodarstvo nije moglo uskladiti s burzom rada. Danas je takva situacija da su institucije usklađene, ali se djece ne žele školovati za deficitarna zanimanja koja trebaju tržištu.

-Fali nam djelatnika u svim sektorima. Sva su zanimanja defitirana, ističe predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković i dodaje da se rijetko tko javlja na neku od 333 licencirane radionice za izobrazbu kadrova – bilo onih koji se žele prekvalificirati bilo oni koji samostalno žele otvoriti obrt.

Problem je na nivou države. To su takozvana jednostavna trgovačka društva za koje ne morate ispunjavati minimalne tehničke uvjete. Na primjer, za servisera plinskih bojlera obrtnik mora imati licencu i majstorski ispit, dok JDO ne mora i može raditi isti taj posao, kaže Stanković.

Još jedan apsurd je da jedan pomoćni radnik ima veću plaću od diplomiranog inženjera, kažu karlovački obrtnici.

Vrijednosti su poremećene. Tržište je to nametnulo. U građevini, recimo, koja je u zadnje dvije godine doživjela ekspanziju, kvalitetnog radnika, da biste ga zadržali morate platiti 8,9,10 tisuća kuna dok je plaća inženjera 7,8 tisuća mjesečno, kaže v.d. predsjednika Udruženja obrtnika Grada Karlovca Stipe Adžaga i dodaje da poslodavci neće moći plaćati te radnike.

Karlovački obrtnici već sada imaju radnike iz, recimo, Ukrajine, Pakistana, Filipina. Bazen BIH je prazan, Slovenija nema radne snage. S obzirom na to da se po županijama zna koji profil radnika fali, potrebno je uvesti radnu snagu po kvalifikacijama koje nam trebaju. Mjesec, dva imaju tečaj hrvatskog jezika i nakon toga imaju osigurano radno mjesto, predlažu karlovački obrtnici.

Cijeli razgovor pogledajte u emisiji Intervju tjedna u petak, 17. prosinca, od 20:40 sati u programu TREND TV-a. 

omicron