Dani draganića

Androgena alopecija – ćelavost kod muškaraca i žena

Alopecija ili gubitak kose ne pogađa samo muškarce nego i pripadnice ljepšeg spola. Postoji nekoliko vrsta alopecije: androgena alopecija, alopecija areata te vučna alopecija.

Takozvana vučna alopecija uzrokovana je dugotrajnim fizičkim naporima, dok se androgena javlja kao posljedica genetike. Do gubitka kose kod muškaraca može doći već u ranim 20-ima. U tom stadiju se kosa postupno povlači s linije čela. Kod žena koje pate od ove neželjene alopecije gubitak kose postaje izražajan tek u 40-ima.

Gubitak kose ponekad može biti simptom nekog kratkotrajnog događaja poput bolesti, stresa, lijekova i tako dalje. U drugim slučajevima opadanje kose može biti posljedica navedenih stanja, no, nakon što se situacija smiri, odnosno nakon što se pronađe uzrok, folikule dlake vraćaju se svom „obrascu rasta“, a vaš problem prestaje.

Androgena alopecija – nasljedni poremećaj

Budući da je androgena alopecija kod žena posljedica djelovanja androgena, muških hormona koji su prisutni u malim količinama, mogu je uzrokovati razni čimbenici povezani s djelovanjem tih istih hormona. Baš kao i kod muškaraca, izgleda da je i kod žena dihidrotestosteron djelomično „kriv“ za mijenjanje, točnije stanjivanje folikula dlake kod žena koje pate od ovog stanja. Ženska nasljedna ćelavost dijeli se u tri tipa. Prvi tip ćelavosti odnosi se na postupno stanjivanje kose oko linije čela. Drugi tip podrazumijeva „proširenje“ prvotnog područja, dok se treći tip odnosi i na gubitak kose na samoj sredini vlasišta, točnije na tjemenu.

Kako se dijagnosticira androgena alopecija?

Ako ste primijetili stanjivanje ili čak gubitak kose na području oko linije čela ili na tjemenu, obavezno posjetite vašeg liječnika ili dermatologa koji će vam temeljito pregledati vlasište ne bi li pronašao uzrok. Osim toga, s ciljem postavljanja adekvatne dijagnoze temeljito će vas ispitati i provjeriti povijest obiteljskih bolesti. U nekim će slučajevima biti potrebne dodatne laboratorijske pretrage kako bi se provjerile razine hormona štitnjače, razina željeza u krvi i ostalih tvari koje bi mogle utjecati na rast kose.

Bitno je napomenuti da rješenje za gubitak kose postoji; radi se o svemoćnoj transplantaciji kose prikladnoj za sve faze njezina gubitka. Kako bi postupak transplantacije bio uspješan, jedini je zahtjev da imate kvalitetnu kosu na određenom području glave s kojeg će se uzimati zdrave folikule dlake.

Izvor slike:
Sorapop Udomsri / Shutterstock.com