Karlovački Crveni križ prije godinu dana krenuo u Glinu: pružali psihosocijalnu pomoć, donosili namirnice i obilazili starije

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac također se uključilo u pomoć Baniji nakon stravičnog potresa. Oni su bili zaduženi za pomoć Glini i okolnim selima. Prije godinu dana krenuli su na put pružanja pomoći dug tri mjeseca.

Kao i vatrogasci, hitna, GSS i druge žurne službe, tako je i Crveni križ prvom prilikom stigao na Banovinu i krenuo pružati pomoć unesrećenima. Bilo da je riječ o psihosocijalno pomoći ili donošenju hrane te pružanju informacija.

-Tim za psihosocijalnu pomoć je krenuo na područje Gline, a to je bilo u dogovoru s Hrvatskim Crvenim križem, da Karlovac pokriva Glinu i sva okolna sela Gline. Znamo da je to veliko područje, znamo da je tamo bilo i ljudi koji su smrtno stradali i sela koja su teško pogođena  i prioritet nam je bio da krenemo tamo. Interventni tim je provodio aktivnosti koje su se odnosile na distribuciju hrane, distribuciju pomoći. Tamo je ljudima trebalo i hrane, higijene i grijalica, kazala je Sanda Lovrić Rupčić iz Gradskog društva Crvenog križa Karlovac. 

Razgovor, potpora i razumijevanje, uz topli obrok i topli dom bili su nužni građanima koje je potres snažno uzdrmao.

-Željeli smo detektirati ranjive skupine, pritom mislim na djecu i starije, posebice one ljude koji ne mogu sami. Informirali smo ih o mogućnosti smještaja u Drvenom centru, da ih povežemo s njihovim liječnicima, da im damo sve one informacije koje su im u tom trenutku trebale, rekla je Lovrić Rupčić. 

Pomagali su djelatnicima i Crvenog križa s područja Gline, koji su ostali bez svojeg prostora. Njima su pomogli nabaviti kontejner, a obiteljima u najvećoj potrebi mobilne kućice. Tijekom tri mjeseca u Glini je bilo angažirano 70-ak volontera. Nakon ožujka Crveni križ krenuo je s drugim aktivnostima. Počeli su pružati pomoć 60 obitelji koje su iz Petrinje stigle u Karlovac.

Pomoć je pružena i Karlovčanima čiji su domovi stradali u potresu, a prije svega se to odnosi na podnašanje zahtjeva za pomoć koju je pruža Hrvatski Crveni križ.