Dani draganića

Prošireno ITU područje u Karlovačkoj županiji: Ovo je prilika koju sedam gradova i općina ne bi smjelo propustiti

Sporazum o suradnji za financijsko razdoblje 2021.-2027. potpisali su danas gradonačelnici i načelnici Karlovca, Duge Rese, Ozlja, Slunja, Krnjaka, Cetingrada i Rakovca pa je u Većem urbanom području Karlovac sada sedam ovdašnjih gradova i općina.

ITU mehanizam do sad su koristila tri grada: uz Karlovac, Duga Resa i Ozalj, iz njega je Karlovac – iako je puno kasnije nego ostali gradovi u Hrvatskoj postao ITU grad – osigurao 155 milijuna kuna, za obnovu vrelovoda, Kina Edison i izgradnju Teslinog centra. Što će od projekata doći na red u idućem financijskom razdoblju, i u Karlovcu i ostalim gradovima i općinama, tek će biti utvrđeno.

– Međusobnom suradnjom gradova i općina pridonijet ćemo zajedničkoj viziji svih gradova i općina i osmišljavanju novih ciljeva, prioriteta i integriranih projekata na urbanom području, kazala je pročelnica Anita Trbuščić Mlakar.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je kako je svima zadatak iskoristiti novu pruženu priliku.

– Poznavajući rad sva četiri grada i tri općine, znamo da je puno projekata spremno i iz njih treba iznjedriti one koji će se kroz ITU mehanizam realizirati, napomenula je Furdek Hajdin.

– Sedam jedinica lokalne samouprave ima priliku koju ne bi trebali propustiti, rekao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić i dodao da je ITU mehanizam jedan od onih koji će se moći koristiti u idućem periodu, no na tome neće stati, a suradnja kroz ITU mehanizam, smatra, reflektirat će se i na neke druge projekte.

Koliko će novca ovdašnjim gradovima i općinama biti na raspolaganju, još se ne zna, no ukupno bi to za sve ITU gradove u zemlji trebalo biti oko 750 milijuna eura. Ne zna se još što bi veće urbano područje Karlovac željelo iz ITU mehanizma financirati, no uskoro bi trebalo postati izvjesnije.

– Do kraja siječnja ćemo odraditi onu preliminarnu identifikaciju. Svi gradovi i općine će predložiti određene projektne ideje i onda ćemo na razini Partnerskog vijeća, a to će onda odrediti i Strategija razvoja Većeg urbanog područja, vjerujem iskristalizirati i projekte, najavio je Mandić.