KABA

Političari o karlovačkoj 2021. i očekivanjima u novoj: Složni da je sve otežala pandemija i da je dobar početak Aglomeracije, obnove Edisona, a ostalo…

Što je godina koja još sitno broji donijela Karlovčanima, najbolje znaju sami, ali karlovačkoj političkoj sceni donijela je poprilično uzbuđenja. Neki su nestali, neki osvanuli, a kako čelnici ovdašnjih stranaka vide ovu 2021. u Karlovcu i što očekuju od iduće, ispričali su za Trend.

Da je sve otežavala pandemija, slažu se svi. No, što je dobro, što nije, je li napravljeno puno ili malo – e, tu se već mišljenja razlikuju. Ovisno o stranci u kojoj su, naravno.

Predsjednik HDZ-a, gradonačelnik Damir Mandić kaže da je gradska uprava u teškim uvjetima uspjela odraditi velik posao.
2021. bit će upamćena kao godina kad su zatvorili EU financiranje Aglomeracije – radovi su počeli, ostala je još samo grupa u kojoj je Zvijezda. ITU mehanizam, pak, donio je novac za obnovu Edisona i vrelovoda pa je projektno dosta odrađeno.

– Ono što stalno ponavljam: taj EU novac je spor i kompliciran novac, ali mislim da bez njega bi mi narednih godina imali velikih problema i s vodoopskrbom i s odvodnjom i s vrelovodima i s našim Edisonom. Ono što će se u 2021. pokazati dobrim je bilo ulaganje od godinu prije, vezano za Zonu Gornje Mekušje, gdje smo od 10 parcela prodali 9. To je dio koji je Karlovcu jako važan, prostor za otvaranje novih radnih mjesta. Očekujemo da će to biti kvalitetna radna mjesta, s kvalitetnim plaćama, naglašava Mandić.

Bazen na referendumu?

Od projekata vezanih za nacionalnu razinu izdvojio je početak gradnje obilaznice Turnja, sustava obrane od poplava, podsjetio na gradska ulaganja u vrtiće i škole… U idućoj godini Karlovac očekuju projekti financirani vlastitim, ali i nacionalnin i europskim novcem. Obnova drugog kolosjeka, nada se, donijet će i doseljavanje u Karlovac.

– Valja imati na umu da naš proračun ovakav kakav je ima svoja ograničenja. Mi ne možemo, financijski kao Grad, ispuniti sve negdje želje, negdje stvarne potrebe ispuniti, ali postavili smo si ciljeve; netko će reći da su malo i preambiciozni. Mislim da ćemo u ’22 jako puno razgovarati o bazenu. Možda je vrijeme da napravimo referendum treba li nam bazen. Bazen jako puno košta, održavanje bazena jako puno košta i ako na gradskom referendumu pokažemo da je to to – onda nećemo danas-sutra imati problema s elementom održavanja. To je za sada ideja, neka još malo živi, vidjet ćemo, najavljuje Mandić.

Neiskorištene prednosti i neambicioznost

Predsjednica karlovačkog SDP-a i gradska vijećnica Dragica Malović godinu ocjenjuje uzbudljivom – i zbog lokalnih i unutarstranačkih izbora – te najavljuje da će oporba – a devetero je vijećnika – biti konstruktivna i oštra i ukazivati na svaki propust koju rade vladajući.
Slaže se da su napokon pokrenuti neki projekti u gradu, ponajprije novcem iz EU, no ocjenjuje da je dinamika kojom napreduju prespora. I ne zaboravlja probleme one, političke, a ni karlovačke afere i ističe način na koji HDZ zapošljava u gradskom sustavu, upravi, tvrtkama, ustanovama.

– A takav način upravljanja posredno utječe na poziciju grada, grada koji ima nebrojene mogućnosti, od geografske pozicije, blizine glavnom gradu… i na tome nije učinio apsolutno ništa. Kada se uspoređujemo s nekim sličnim gradovima, vidi se koliko je naš proračun neambiciozan, ne gleda unaprijed. Vrlo je konzervativan i ograničava se samo na neke projekte koji trenutno nisu dovoljni da bi grad mogao u budućnosti napredovati i pružiti više, veli Malović.

U novoj 2022. najljepše želje i građanima i gradu.
– Želim čestitati našim sugrađankama i sugrađanima novu 2022., želim im puno zdravlja, sreće i poslovnih uspjeha. Našem gradu želim da se konačno počnu ostvarivati projekti koji će omogućiti ljepši i ugodniji život, želi Malović.

Bahatost i servilnost

Ovu 2021., po mišljenju Ane Matan, gradske vijećnice Možemo, obilježile su u Karlovcu dobre stvari poput buđenja građanske svijesti i aktivista – od Borlina i D-6 do ulaska Možemo u Gradsko vijeće. Ima i loših, od kojih izdvaja tri.

– Jedna je izgradnja, odnosno, početak izgradnje zida na Korani; to je simbol bahatosti privatizacijskih profitera i servilne gradske vlasti, zatim preimenovanje mosta na Korani i mural Miši Hrastovu, što je za nas simbol domoljubne ucjene kojom HDZ vlada ovim gradom više desetljeća i treća je nesaniranje posljedica potresa, odnosno, višegodišnjeg zanemarivanje Zvijezde i ostalih starih dijelova grada, kao i šlampavo izvedena rekonstrukcija D-6. Simbol nesposobnosti i lokalne razine i suradnje s centralnom razinom vlasti, navodi Matan.

Karlovcu želi promjenu vlasti na sljedećim lokalnim izborima, široku suradnju stranaka i političkih aktivista, u 2022. svima puno zdravlja, više bliskosti i razumijevanja jednih za druge, a za godinu dana očekivanja za Karlovac i Karlovčane imaju dva aspekta.
– Očekujem da počne izgradnja Oružane jer su već dobivena sredstva, kao i vrelovoda, Edisona; to su projekti ključni za Karlovac, podupiremo ih i očekujemo da se krene u realizaciju. Zbija očekujemo, premda imamo vrlo malu nadu da će se to i dogoditi, da se konačno u ovom gradu prestane sa strašnim klijentelizmom koji je doveo do toga da se nitko nigdje ne može zaposliti, bilo u gradskim, županijskim ili državnim tvrtkama i ustanovama koje su na razini grada, a da nije član HDZ-a ili na neki način povezan s HDZ-om, naglašava Matan.

Da 2021. nije bila laka godina, slaže se i Dimitrije Birač, predsjednik Nove ljevice i gradski vijećnik, bilo je pomaka, otvorena je Aglomeracija, krenula obnova Edisona… To je, kaže, s jedne strane utjecaj oporbe, a s druge, gradonačelnikovo dokazivanje svojoj stranci u kojoj nije imao jednoglasnu potporu. Ali, Karlovac se, po Biračevom mišljenju, mogao puno bolje razvijati da nije politikanstva i nedosljednosti, te neravnomjernosti.

Bez imaginacije i vizije

– Ova lokalna vlast, kojoj je gradonačelnik „špica“, nema imaginaciju. Kada nemate imanigaciju, kada ne sanjate, ne zamišljate neki razvoj, onda ne možete imati ni viziju. Vizija se svima čini u prvim koracima snovima, pukim pričama i maštanjem, ali kada nemate političku viziju razvoja ovoga grada, onda se i proračun i strategija za razvoj grada i svakodnevno političko djelovanje svodi na spontanitet koji se temelji na tome što mi možemo izvući iz sredstava EU, ne na način da znamo što želimo pa onda tražimo novac, nego prilagođavamo naše planove, kojih i nemamo, EU fondovima. Razumijem da je i to politika, ali to nije politika koja ide u interesu grada i nije politika budućnosti, naglašava Birač.

U idućoj godini u Karlovcu očekuje da vladajući projektima poput Aglomeracije i Edisona grade temelje za mjesne izbore 2023., a oni su, pak, bitni za one 2025.
– Očekujem i veliku političku utakmicu unutar Gradskog vijeća jer ova oporba je dinamičnija i konstruktivnija u nekim momentima, ali i zahtjevnija prema ovoj vlasti; dakle, očekujem porast nervoze u Gradskom vijeću. Očekujem godinu visoke dinamike izmjena i promjena, nadam se, što Karlovčanima želim, i blagostanja i pojedinačnih uzleta i uspjeha u životu, sreće i, dakako, zdravlja, poručuje Birač.

omicron