Dani draganića

Pred nama nikad skuplja godina – skuplje meso, žitarica nema, skuplje gorivo…

Od početka 2022. godine poduzetnike i građane očekuju novi propisi. Mijenja se iznos minimalne plaće, nove su osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje, kao i iznos naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i još mnogo toga.

SMANJENJE PRIREZA

Neke općine i gradovi su od 1. siječnja 2022. promijenili stope prireza. Primjerice, Karlovac je smanjio prirez s 12 posto na devet posto, Rijeka s 15 posto na 14 posto, Otočac s devet posto na sedam posto, Varaždin s deset posto na 7,5 posto, Crikvenica s deset posto na sedam posto… Porez na potrošnju u Karlovcu će od sutra biti 2 umjesto sadašnjih 3 posto. Takvo umanjenje će značiti 4,5 milijuna kuna manje u gradskom proračunu. No, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, Grad će ih nastojati namaknuti racionalizacijom poslovanja.

SKUPLJE MESO

Proizvođači mesa i stočari od Nove godine najavljuju poskupljenje svinjskog mesa. Zbog visokih ulaznih troškova proizvodnja je postala neisplativa. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram. Dok je svinjetina dosad bila jeftina zbog velikih svjetskih viškova, žitarice su poskupjele jer ih manjka. U sljedećoj godini potrošače tako čeka novi financijski udar. Pred nama je tako nikad skuplja godina.

SKUPLJE I GORIVO

Energetika je još jedan sektor kojeg očekuje uzbudljiva 2022. godina. Glavna tema u tom sektoru tijekom ove godine bio je skok cijena nafte, plina i električne energije. U idućoj godini trebalo bi se pokazati može li ponuda držati korak s rastućom potražnjom za energentima ili nas čeka još jedan inflatorni udarac kroz skok cijena goriva, ocjenjuju analitičari. Naime, unatoč rastućoj potražnji, vodeći proizvođači nafte nevoljko gledaju na mogućnost povećanja opskrbe, čime polažu temelj za dodatni rast cijena idućih godinu dana.