Dani draganića

Koja su najtraženija zanimanja u 2021.? Dok u ostatku zemlje poslodavci nude mogućnost rada od kuće, u Karlovačkoj županiji tek povremeni oglasi za rad u call centrima

Analizom tržišta rada, uzimajući u obzir broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend rasta potražnje za radnicima i oporavak tržišta od posljedica koronakrize.

KOJA SU ZANIMANJA NAJTRAŽENIJA?

Bez obzira na turbulencije na tržištu, među najtraženijim zanimanjima u 2021. godini i dalje dominiraju zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje. Najtraženiji su tako bili konobari, trgovci, vozači, skladištari, kuhari, programeri te radnici u proizvodnji.

POSLODAVCI TRAŽE SSS RADNIKE

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2021. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 73 posto ukupnog broja oglasa, što je gotovo isto kao i godinu ranije u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 53 posto, isto kao i 2019. Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 6 posto oglasa, dok se 3 posto oglasa odnosilo na studentske poslove. Poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu za natječaj.

Više od polovice oglasa, 52 posto, odnosilo se na Zagreb i Zagrebačku županiju, nakon čega slijede priobalne županije. Što se tiče inozemstva, najviše oglasa objavljeno je za rad u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

KARLOVACKO

RAD OD KUĆE

Također, u 2021. godini u 1,6 posto oglasa za posao spominjala se mogućnost rada od kuće, što je značajan porast u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada je tek 0,1 posto oglasa bilo vezano za rad od kuće.

Obilježje „rad od kuće“ Zavod za sada statistički ne prati. Ono se ponekad pojavljuje u opisu poslova. Prema subjektivnoj procjeni, temeljenoj na svakodnenom praćenju prijava potreba za radnikom, na području koje pokriva Područni ured Karlovac, nema porasta prijavljenih radnih mjesta gdje je moguć rad od kuće. I nadalje su to samo povremeni oglasi za agente u pozivnim centrima sa znanjem stranih jezika koji se koriste na području Europske unije, kaže rukovoditeljica Odjela za tržište rada u PU Karlovac Vesna Maravić Hrnjak.

MOGUĆNOST ZAPOSLENJA UMIROVLJENIKA

Također, u 2021. bilo je 2,6 posto oglasa za posao koji su tražili umirovljenike, što je porast za 1,2 posto u odnosu na 2020. i za 0,6 posto prema 2019. godini, zamijetili su analitičari Ekonomskog instituta Zagreb.

Što se tiče mogućnosti zaposlenja umirovljenika statistika se prati na razini Hrvatske. Nemamo još podatke za 2021. Prema subjektivnoj procjeni nije porastao broj oglasa u kojima je navedena mogućnost zapošljavanja umirovljenika, kažu u podružnici karlovačke burze rada.

U HZZ-u napominju da nemaju kompletnu sliku potražnje na tržištu rada jer privatni poslodavci nemaju obvezu objavljivanja slobodnih radnih mjesta preko HZZ-a.