KABA

Zimski đački dani u knjižnici – djeca izrađivala gnoma srećonošu, učila šivati i kvalitetno provodila praznike

Još ovog tjedna u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić provode se Đački zimski dani. Ovih su praznika ponudili šest različitih radionica, a jedna od njih je izrada gnoma srećonoše.

Tijekom tri dana djeca su izrađivala svoje gnomove. Dali su im imena te odredile njihove osobnosti. Što je najvažnije družili su se i razvijali kreativne vještine te naučili osnove šivanja.

-Došla sam ovdje jer sam htjela naučiti šivati i raditi lijepe čestitke, danas gnomu radim bradu, rekla je sedmogodišnja Frida. 

-Meni se sviđa ova radionica, super je, domišljata i super je ideja. Jako je lijepo naučiti šivati, jer kad se nešto sam napraviš, onda si ponosan na to što si napravio, jer to nije kupljeno nego svojih ruku djelo, istaknula je devetogodišnja Franka. 

-Moj gnom je djevojčica. Zove se Sunny i ona jako voli sunce, opisala je svog gnoma devetogodišnja Katja. 

Djeca su do sada imala priliku slagati Lego kocke, izraditi bilježnicu, crtati uz glazbu. Na svakoj radionici sudjelovalo je 10 djece koja su pokazala interes za boravak u knjižnicu. Većinom je riječ o kreativnim i edukativnim radionicama poput ove koju vode kreativni djelatnici knjižnice.

-Radionica pod nazivom Mali kućni gnom ide iz folklora. Malo su nam se gnomovi po trgovinama nakotili, pa sam htjela kroz radionicu djeci objasniti tko su gnomovi, otkud su došli u naše krajeve, što su oni za prirodu. Radimo od čarapica, punila za jastuke i nekih dodataka male kućne gnomove za koje u folkloru kažu da su srećonoše, rekla je voditeljica radionice i djelatnica Gradske knjižnice Gabrijela Vine te dodala kako su djeca ovom prilikom naučila osnove šivanja, odnosno dva jednostavna šava. 

Đački zimski dani završavaju, no mališane aktivnosti u knjižnici čekaju i kroz godinu, do tada imaju priliku boraviti u knjižnici i posuđivati omiljene naslove.