Govorili su joj da je ‘nakaza’, da će umrijeti s 20 godina… No, Aleksandra sve pobjeđuje!

Aleksandra Kovačić je Karlovčanka čiji je život obilježen Apertovim sindromom. Aleksandra je pobijedila sve teške dijagnoze i ne baš pozitivna liječnička predviđanja, ali i pokazala da nedostaci u životu često budu nadomješteni posebnim sposobnostima.

Aleksandra je rođena s Apertom, rijetkim sindromom čiji simptomi su vidljivi kroz malformacije lica i drugih dijelova tijela. Kroz odrastanje, školovanje, ali i zaposlenje Aleksandra se susretala s prihvaćanjem i odbijanjem od strane društva. Obrazovala se za medicinsku sestru i taj je posao radila određeno vrijeme na jedinici intenzivnog liječenja za vrijeme rata, nakon čega su joj obznanili, kako kaže, da je ‘nakaza’ i da nije dobro da s takvim izgledom radi s pacijentima. To je negativna strana života s kojom se suočila, no danas radi u administraciji i ima odlične kolege, a školske kolege pak pamti samo po dobrom, nijedno dijete joj se kaže nije rugalo u djetinjstvu.

S 19 godina starosti rečeno joj je da će zbog karcinoma oka živjeti samo još godinu dana, no Aleksandra je i tridesetak godina kasnije još uvijek živa i vesela, na račun čega se nerijetko voli i našaliti.

Iako ima deformacije nepca, dvostruk rascjep, Aleksandru to ne spriječava da bude uspješna u pjevanju, aktivna u pjevačkom zboru Chorus Carolostadien, na čuđenje mnogih stručnjaka. Pjevati je počela još u osnovnoj školi, a ljubav prema pjesmi samo se nastavila. Za svoje sposobnosti nekoliko je puta bila pohvaljena od strane glazbenih stručnjaka što ju samo dodatno motivira.

Više o Aleksandri Kovačić i njenom životu s Apertom pogledajte u emisiji Mogu sve 17. siječnja u 17:10 sati na Trend tv-u.