Dani draganića

Smijte se što više – osmijeh otvara sva vrata

Svjetski dan smijeha obilježava se danas, a 1998. godine utemeljio ga je indijski liječnik Madan Katarie. Cilj obilježavanja ovoga dana je potaknuti ljude na smijeh jer je smijeh zdrav, bitan i dobar te je znanstveno dokazano da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u suvremenome načinu života u svakodnevnome porastu.

Ova instiktivna aktivnost ima pruža brojne blagodati. Poboljšava rad imunosnoga sustava, pogoduje radu srca i krvotoka, reducira hormone stresa, potiče cirkulaciju i opskrbljivanje tijela kisikom, smijanje smanjuje pojavu krvnih ugrušaka, začepljenost arterija, snižava tlak i smanjuje opasnost od infarkta. Oslobađa od straha i zabrinutosti te pomaže smiriti bijes. Smijući se i mršavimo, borimo se protiv depresije, anksioznosti i nesanice.

Zbog jakoga smijanja više od 300 mišića lica, trbuha, dijafragme, leđa, nogu i ruku se aktivira, očne se zjenice šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Stručnjaci tvrde da je nekoliko minuta smijanja jednako kao i 15 minuta vježbanja na sobnome biciklu.

Značenje osmijeha svatko će razumjeti jer on je univerzalno sredstvo komunikacije.