KABA

Veleučilište u Karlovcu ima PCR uređaj kojim ne otkrivaju koronavirus- na usluzi su znanosti i gospodarstvu

Posjetili smo mikrobiološki laboratorij Veleučilišta u Karlovcu koji je u projektu Atrij znanja opremljen najsuvremenijom tehnologijom i stoga je odlično mjesto gdje studenti mogu istraživati i učiti. Laboratorij nije namijenjen samo studentima već i gospodarstvenicima. Profesor visoke škole u trajnom zvanju, Bojan Matijević, kaže kako studente ovdje dobro pripremaju za industriju.

– Studenti odjela prehrambene tehnologije u mikrobiološkom laboratoriju rade vježbe iz biologije, opće mikrobiologije te mikrobiologije mlijeka i piva. Tu steknu praktične vještine. Morate znati da je to stručni studij i te praktične vještine su od presudnog značaja za naše studente koji prethodno dobiju znanstvenu osnovu za razumijeti struku i ono što rade ovdje u laboratoriju, rekao je profesor Matijević.

Mikrobiološki laboratorij na Veleučilištu postoji od 2007. godine, a u nedavnom projektu Atrij znanja je nadograđen.

– Od onog prvotnog laboratorija koji je bio isključivo namijenjen studentima, sada imamo mogućnost i drugih analiza. Imamo uređaj laminar za sterilno nacjepljivanje, tu je i mikser koji služi za obradu čvrstih uzoraka u tekuće kako bi se dalje moglo raditi, imamo i veliki termostat s kojim smo povećali kapacitet obrade uzoraka i imamo mogućnost rada na više temperatura, tu je i NucleoCounter koji služi za određivanje živih stanica kvasaca. Prije smo to radili na mikroskopu, no sada možemo dobiti puno jednostavnije i preciznije rezultate. Došao nam je i PCR uređaj, uređaj o kojem u doba koronavirusa svi znaju, međutim on ne služi samo za identifikaciju i potvrdu koronavirusa, već nam služi za identifikaciju i potvrdu različitih drugih mikroorganizama. To je jedna molekularna metoda gdje na temelju DNK utvrdimo o kojem se mikroorganizmu radi. Do sada smo to isključivo radili na petrijevim zdjelicama i selektivnim podlogama, no ovo je sofisticiranija i preciznija metoda. Uz PCR je stigao i UV kabinet koji nam omogućava nacjepljivanje bez kontaminacije neke strane DNK kako bismo bili sigurni da su rezultati koje dobijemo na PCR-u pouzdani, objasnio je profesor Matijević.

Sada su opremljeni da mogu raditi sve analize, od obrade uzoraka, izolacije mikroorganizama, identifikacije istih. Oprema je namijenjena znanstvenim istraživanjima ali i suradnji sa gospodarstvenicima.

– Pozivamo gospodarstvenike da nam se jave i da ostvarimo suradnju, iz Karlovca smo pa je to ipak ovdje lakše ostvariti nego u Zagrebu, nadodaje profesor Matijević.

Prošle godine profesor je bio na erasmusu na sveučilištu u Italiji, ove godine Talijani najavljuju svoj posjet Karlovcu. Suradnja je to kojom će zasigurno međusobno unaprijediti postojeća znanja i vještine, a unaprijediti će i ponude za gospodarstvo.